Projecten

Asset
EXCELLENT 74,80%
Beheer
EXCELLENT 77,64%
Gebruik

Stadshart Zoetermeer - Passages en algemene delen

Het Stadshart van Zoetermeer is in fasen tot stand gekomen. Het oude Zoetermeer werd in hoog tempo omgebouwd tot stad door de bouw van nieuwe woonwijken, maar het centrum van de nieuwe stad bleef lang leeg. Pas in 1985 werd gestart met de bouw van het Stadshart; het nieuwe winkelcentrum van de stad.

Naast winkels, kantoren en woningen kwamen het nieuwe stadhuis en de bibliotheek naar het centrum. Ook zijn er een flink aantal restaurants, bioscopen en andere uitgaansgelegenheden geopend. Waar de ruimte dat toeliet zijn ondergronds grote parkeerplaatsen voor de bewoners en het winkelend publiek gerealiseerd zijn. Het openbaar vervoer kreeg een eigen plaats met twee stations: Centrum West (met daarbij een busstation) en Stadhuis aan de andere kant van het Stadshart.

De bouw van het stadscentrum heeft nooit stilgestaan. Spazio was een moderne uitbreiding aan de Westkant van het Stadshart met winkels, appartementen en kantoren. Bijzondere blikvanger van het project is de ufo. Ook voor de nabije toekomst zijn er verschillende plannen in de maak.

Stadshart Zoetermeer heeft het beheersysteem zo aangepast dat lichtvervuiling, energieverspilling en warmteverlies drastisch zijn teruggedrongen. Bovendien zijn alle toiletten in het gebouw waterbesparend.

De blokken 20/21, 24/25, 22/23, 17/18, 13/14/15/16, 10/11/12, 5/6/7, 1/2, Spazio en 8 zijn beloond met een BREEAM-NL score.