Stadhuis

Score
77,8%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
07 oktober
2015
Gecertificeerd op

Uitgegeven certificaten

Het nieuwe stadhuis van Almelo staat in het groen aan een plein aan het water. De representatieve functies bevinden zich in de laagbouw. Een uitnodigende publiekshal begeleidt de route van binnenstad naar station. Een monumentale trap leidt in één beweging naar de raadszaal op de eerste verdieping, vanwaar grote ramen een wijds uitzicht bieden op de stad, het water en het groen. Hier bevinden zich ook de bestuurlijke ruimtes en het vergadercentrum.

De indeling

De kantoorruimtes zijn verdeeld over twee torens, die teruggelegd zijn ten opzichte van de plint. Hierdoor voegt het gebouw zich goed in de schaal van Almelo. De flexibel indeelbare werkruimtes zijn rond een centraal vide gesitueerd, die als ontmoetingsgebied fungeert. De vloeren zijn split level geschakeld en worden via uitnodigende trappen verbonden. Parkeren gebeurt bovenop het dak van de plint. Hier bevindt zich een parkeerdek dat ruimte biedt aan circa 100 auto’s. De plint heeft een grotendeels groen dak, dat de omwonenden een aangenaam uitzicht biedt.

Koel in de zomer, warm in de winter

Met het groene dak wordt in de winter de kou en in de zomer de warmte buiten gehouden. In de zomer wordt bovendien koude onttrokken aan het water in het kanaal. Hierdoor is voor de koeling van het nieuwe stadhuis aanzienlijk minder elektriciteit nodig dan bij traditionele gebouwen. Mogelijk kan het water in het kanaal in de toekomst ook benut worden voor verwarming van het nieuwe stadhuis in de winter.

Een dergelijk systeem voor warmte- en koudeopslag was een forse investering. Het systeem gaat naar verwachting echter 20 tot 40 jaar mee en in die tijd wordt de investering door de besparing op gas- en/of elektriciteitskosten ruimschoots terugverdiend.

Waterbuffer bij hevige neerslag

Het groene dak fungeert, behalve als isolatie tegen warmte en kou, als waterbuffer. Bij hevige neerslag wordt hemelwater op het groene dak vastgehouden en vertraagd afgevoerd. Hierdoor ontstaat een meer gelijkmatige afvoer van hemelwater. Het overtollige hemelwater wordt afgevoerd naar het naastgelegen kanaal.