Projecten

Project
VERY GOOD 59,67%

Royal FloraHolland Kantoor Floradôme

Het vernieuwde kantoorgebouw Floradôme van Royal FloraHolland in Aalsmeer is op 2 maart 2021 in gebruik genomen. 

Vijf jaar is er gewerkt om het oude kantoorgebouw te renoveren waar verbinding met de sector en medewerkers in terugkomt en duurzaamheid centraal staat. Met sedum op de luifels en het natuurlijke voorterrein oogt het nieuwe pand heel groen. Ook op andere plekken is 'Floradôme' bijzonder groen te noemen. Zo bevat het gebouw ontelbaar veel planten en is een deel van het oude kantoorgebouw hergebruikt. 

Circulair grondstof gebruik, laag energiegebruik, hergebruik van materialen, aandacht voor vogels en insecten en vanaf elke werkplek zicht op groen. Floradôme heeft een imposante halfronde vorm. Door de buitengevel van maximaal glas te voorzien, kunnen de medewerkers optimaal profiteren van gezond daglicht en genieten van het uitzicht. De grote overstekende luifels beschermen het gebouw tegen opwarming door de zon en zijn zo ontworpen dat er bloemen en planten kunnen groeien. Groen past natuurlijk in alle opzichten heel erg goed bij Royal FloraHolland.

Het gebruik van energie is geminimaliseerd, er wordt duurzame energie opgewekt en er worden daarnaast geen fossiele brandstoffen verbruikt. Ook voor het verwarmen en verkoelen van het pand worden heel wat zuinige maatregelen ingezet. Daarnaast is het gebruik van nieuwe grondstoffen beperkt door gebruik te maken van reststromen en hernieuwbare grondstoffen.

Door het skelet en schil van het vijf lagen tellende kantoor uit 2004 in het geheel te hergebruiken, is veel C02 bespaard ten opzichte van een volledig nieuw gebouw. Voor het tapijt, vitrage, isolatiemateriaal en de balie bij de receptie zijn oude visnetten, spijkerbroeken, aangespoeld plastic en PET-flessen gebruikt.

De wanden op de begane grond zijn gemaakt met profielen van stapelwagens en ook de bloemenfusten onder de monitoren zijn hergebruikt. Ook op de andere verdiepingen zijn materialen van veilingkarren gebruikt: de halfhoge scheidingswanden met planten zijn gemaakt van oude legborden en profielen van de veilingkarren. Een betere verwijzing naar de bloemenveiling en het kantoorgebouw is er bijna niet.