Projecten

Project
EXCELLENT 78,22%

Renovatie Blaak 16

De Blaak. Ooit een haven, het kloppend hart van een historische economie. Later de thuishaven van de koopmansbeurs, het oude postkantoor, van een spoorwegstation en het Luchtspoor. Na de oorlog kwamen de kantoorgebouwen en werd Blaak Rotterdams epicentrum van de oude economie.


Blaak16 dateert uit die tijd. Gebouwd eind jaren ’70. Een baken van vertrouwen en zekerheid, met een citaat van Lucebert verheven tot landmark van de stad. Wie er met de trein langsreed, moest er even naar kijken. Naar het dak, naar de tekst:  

‘Alles van waarde is weerloos’. 

23-070515-IMPRESSIE-Blaak-daglicht-elevated-20150515

Improved
environment.

In een tijd van verandering, verandert de Blaak mee. De uitstekende bereikbaarheid maakt de Blaak tot de strategisch sterkste locatie in het zakencentrum van Rotterdam. Omgeven door alle gemakken en comfort van de binnenstad en toch snel de stad uit, het is Blaak’s eigen definitie van het nieuwe werken. Blaak16 neemt op deze plek een prominente positie in. Het gebouw wordt met respect voor originele architectuur en de omgeving gerevitaliseerd tot een multifunctioneel en uiterst duurzaam kantoorgebouw (BREEAM Excellent). Met o.a. grote vrij indeelbare werkvloeren (ca 1.400 m²), een eigen parkeergarage en een rooftop office & terrace biedt Blaak16 een fantastische werkomgeving voor mensen die meer uit hun werk willen halen dan van 9 tot 5 een dak boven het hoofd.

Sustainable development.
Blaak16 wordt een kantoorgebouw waar kwaliteit op meerdere manieren tot uitdrukking komt. Functioneel gezien wordt het voorzien van alle comfort en gemak om dienst te doen als werk- en verblijfs-omgeving van vandaag en morgen. De maatschappelijke meerwaarde zit in het duurzame karakter van de herontwikkeling met als ambitie de realisatie van BREEAM Excellent.

Gevels met zeer hoge isolatiewaarde.
De nieuwe gevels krijgen een isolatie waarde van minimaal 4,0 m² K/W, om zodoende te kunnen streven naar een energieneutraal gebouw. 

WKO en stadsverwarming
Voor het gebouw wordt er gebruik gemaakt
van een WKO-systeem met een warmte-pomp. Deze manier van koelen en verwamen gaat uit van een geleidelijke aanpassing aan warme en koude periodes. In het geval van extreme pieken wordt de verwarming uit de WKO aangevuld met stadsverwarming. Door toepassing van een WKO-systeem wordt een reductie van ongeveer 30% op het energieverbruik gerealiseerd ten opzichte van een conventionele installatie.

Casestudy