Projecten

Project
GOOD 47,57%

Mondial College

Mede dankzij de Duurzaamheidscoach, zijn in Nijmegen de plannen rond voor een duurzaam schoolgebouw dat voldoet aan strenge BREEAM-NL certificering. Voor toekomstige leerlingen betekent dit een gezonder leerklimaat,meer frisse lucht en daglicht. Uiteindelijk krijgen ze zelfs beter onderwijs, want het nieuwe schoolgebouw is energiezuinig en dat bespaart geld, veel geld...

BREEAM-NL toetst de nieuwste duurzame snufjes van het ontwerp.

In het nieuwe Mondial College is de voorgevel grotendeels van glas, ook op het dak van de school komt een grote piramidevormige glazen constructie. Zo kan daglicht doordringen tot in het gebouw. Dat is gezonder en ook zuiniger, want de lampen hoeven minder vaak aan. Een gebalanceerd ventilatiesysteem voert oude lucht af en voert frisse lucht aan. In deze frisse lucht zit weinig CO en een minimale hoeveelheid fijnstof, want het systeem filtert dit stof er vooraf uit.
Het ontwerp is van architect Eelco Basten. Hij vertelt dat hij het gebouw in samenspraak met Paul Zonneveld als onafhankelijk expert op het gebied van duurzaamheid een energiezuinig, onderhoudsvriendelijk en duurzaam gebouw ontworpen heeft: "Één van de belangrijkste energiebesparende maatregelen zie je niet, want die zit in de grond. Het is namelijk een warmte- koudeopslag die de zomerwarmte en winterkou in de bodem opslaat. De bodem gebruiken we als een soort accu die de tempratuur tijdelijk vasthoudt. Via de vloerverwarming gebruiken we de warmte of kou om ruimtes te verwarmen of juist te verkoelen. Ik heb het gebouw compact ontworpen met toch veel vierkante meters per leerling. Zeker op een VMBO-school met veel praktijkvakken is dat belangrijk. Op ’t dak komen zonnecellen en het dak is bovendien gedeeltelijk bedekt met gras. Het gras zuivert de lucht van fijnstof veroorzaakt door wegen in de omgeving en de groene kleur werkt stressverminderend op leerlingen die vanuit hun lokaal op de groene grasmat kijken.”

Duurzaamheidscoach adviseert de school in zijn rol als BREEAM-NL expert.

De architect en de schooldirectie worden in hun zoektocht naar duurzaamheid bijgestaan door duurzaamheids- en BREEAM-NL expert: Paul Zonneveld. Hij legt uit wat zijn rol binnen dit project is: "Ik kijk mee over de schouders van Henk en Eelco en ik bekijk of zij consequent voor duurzaamheid kiezen. Ik heb veel kennis van duurzaamheid en bovendien heb ik de kwalificaties om BREEAM-NL certificering af te geven. Hoewel ik binnen dit project geen assessor ben, speelt mijn kennis wel een belangrijke rol bij de advisering over duurzaamheid. Zo wil het Mondial college bijvoorbeeld dat de aannemer met FSC-hout werkt. De aannemer verwerkt dan het juiste hout in de kozijnen. Maar zorgt hij ook voor FSC-steigerhout of FSC-piketpaaltjes?

Soms plaats ik een kritische noot of stuur ik het proces bij. Toen de nieuwbouwlocatie bekend werd heb ik bekeken hoe het openbaar vervoer bij de school geregeld is. Het is verstandig om het busschema aan te passen aan de behoeften van de naar schoolgaande leerlingen. Wanneer een school of architect kiest voor duurzaamheid, dan is het noodzaak om dit helemaal door te voeren. Niet alleen bij de bouw, maar ook in het onderhoud en het gebruik van het gebouw. Want stel dat we energiezuinige verlichting in de school bevestigen, maar de lichten branden ook ’s nachts, dan schiet die energiezuinige verlichten zijn doel voorbij. Misschien is dat wel mijn belangrijkste taak: duurzame bewustwording creëren en doorvoeren.”