Projecten

Project
GOOD 45,67%

Marthalaan 201-293 Rotterdam

De eerste twee Breeam-NL-certificaten ‘Sloop en Demontage’ zijn toegekend. Om het keurmerk te verdienen, moet een gebouw op een duurzame manier worden gesloopt, waarna materialen terug kunnen de keten in. Nederland is het eerste land met een certificeringstraject voor sloop- en demontageprojecten. 

De certificaten gingen naar de sloop van een flatge bouw aan de Marthalaan in Rotterdam en naar de plannen voor sloop en gedeeltelijk hergebruik van de Vondellaan 47 in Leiden. Dit laatste project komt uit de koker van Delta Developmentgroup en VolkerWessels Bouw & Vastgoed. Ontwikkelingsmanager Peter Diepenhorst: “Op de locatie staat nu een betonnen kantoorgebouw van 10.000 vierkante meter. Het beton wordt straks op locatie gebroken en komt terug als fundering voor de bestrating rond het nieuwe kantoor, dat ruim twee keer zo groot is.” Het bestaande gebouw kon niet worden uitgebreid, omdat de stramienmaat niet goed is en het gebouw niet aanpasbaar. “De kern zit op een vervelende plek en het gebouw leent zich absoluut niet voor flexibel gebruik, waar de huurder wel naar op zoek is.” Om plaats te maken voor de nieuwbouw moesten ook honderd bomen worden gekapt, waarvan een kleine veertig zijn hergeplaatst in de omgeving.

De maatregelen zijn tamelijk eenvoudig. Diepenhorst: “Het is vaak helemaal niet zo lastig om duurzame mogelijkheden te vinden. Het is wel moeilijk om beton te ‘upcyclen’. Maar doordat we het op de locatie breken, behalen we ook met downcycling een behoorlijke winst, in de verkeersbewegingen.” Uitvoerende partner Beelen Sloopwerken (Harderwijk) voert de rest van het afval gescheiden af.

Werklozen

Dit geldt ook voor het afval van de Marthalaan in Rotterdam, waar sloopbedrijf G. de Jong en Zonen (Pijnacker) een flatgebouw van vijf verdiepingen sloopte (816 vierkante meter). Directeur Kees de Jong van het bedrijf: “Maar daar krijg je nog geen Breeam-certificaat mee. Wij verzamelen en verwerken alle deelstromen altijd apart, zodat alles terug kan het proces in. Dat we hier zo goed scoorden, komt echter door de social return. We hebben 10 procent van onze omzet gebruikt om werklozen op te leiden en te laten meewerken. Dat levert de nodige Breeam-punten op.”