Projecten

Project
OUTSTANDING 91,40%

Linden

ING Nederland start met de ontwikkeling van een nieuwe hoofdkantoorlocatie aan de Bijlmerdreef 98 in Amsterdam Zuidoost. ING neemt de locatie over van NSI, waarmee de bank de afgelopen jaren plannen ontwikkelde voor een duurzaam en toekomstbestendig kantoor, dat goed aansluit bij de andere hoofdkantoorlocaties van ING in Amsterdam. De bank verwacht medio 2027 het nieuwe kantoor te betrekken.

Duurzaam: voor ING is duurzame vooruitgang voor iedereen belangrijk. Het nieuwe kantoor sluit naadloos op aan op deze gedachte. Het gebouw is klimaatadaptief, dat wil zeggen dat het ontworpen is aan de hand van de hoogste duurzaamheidsstandaarden, waaronder een warmte koude opslag, klimaatplafonds, een dak met zonnepanelen en waterberging. Het omliggende park wordt doorgetrokken vanuit het naastgelegen hoofdkantoor van ING Groep, Cedar, en wordt ingericht met bijzondere beplanting om de biodiversiteit in de wijk te versterken. ING wil met het te ontwikkelen pand het BREEAM Outstanding-certificaat behalen, zoals nu ook met Cedar het geval is.

Modern en flexibel: het kantoor gaat Linden heten dat past in de ‘familie’ van bomen en plantennamen, waar ook andere hoofdkantoorlocaties van ING in Amsterdam naar zijn vernoemd, zoals Cedar, Acanthus en Maple. Linden, een ontwerp van Paul de Ruiter Architects, is een kantoor met 13 verdiepingen en bestaat uit twee onderling verbonden gebouwen met zes atria. De open en transparante ruimtes bieden flexibele werkplekken die aansluiten bij de ‘agile’ manier van werken van ING. ING wil in de toekomst dagelijks 2.435 medewerkers huisvesten in deze moderne werkomgeving, met de andere hoofdkantoorlocaties in Amsterdam op loopafstand. Aangezien ING haar medewerkers de mogelijkheid geeft hybride te werken, 50% op kantoor en 50% thuis, zullen in totaal 4.850 medewerkers gebruikmaken van het pand.

De Case Study van het project is terug te vinden via de volgende link.