Projecten

Project
EXCELLENT 84,77%

Life Sciences Incubator

Het Utrecht Science Park krijgt een tweede Life Science Incubator (LSI). Deze is nodig om de stijgende huisvestingsvraag van startende ondernemers in life sciences naar kantoor en laboratoria te beantwoorden. De bouw van de LSI wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) van de Europese Unie en bijdragen van de Gemeente Utrecht en de Provincie Utrecht voor een totaalbedrag van 6,9 miljoen euro. Ontwikkel- en bouwpartner GiesbersWijchen en Mecanoo architecten zijn samen verantwoordelijk voor ontwerp en realisatie.

De LSI wordt een herkenbaar, transparant en uitnodigend gebouw waar verbinden en ontmoeten centraal komen te staan. De onderscheidende nieuwbouw van circa 6.200 m2 BVO verrijst naast de bestaande incubator, het Alexander Numangebouw. Beide gebouwen krijgen één gezamenlijke entree. De uitvoering van de LSI startte in augustus 2014 en is eind 2015 opgeleverd.

Innovatief en milieubewust

Door het gebruik van de juiste zonwerende beglazing in combinatie met de schuine positionering van de gevel ontstaat een natuurlijke zon- en warmtewering. De toepassing van alleen glas heeft een positieve impact op de levenscycluskosten als het gaat om vervanging, onderhoud en duurzaam materiaalgebruik.

De toepassing van hoogfrequente verlichting vermindert het energiegebruik, de benodigde energie wordt opgewekt door de 394 m2 zonnepanelen op het dak.  De aansluiting  op de warmte-koude-opslag (WKO) verzorgt een aangenaam en milieuvriendelijk binnenklimaat.

Om de impact op het milieu te reduceren is er gekozen voor kunststof bollen die transport en gewichts-/beton besparend zijn. Ook verdiepingsvloeren met grote overspanning zorgen voor minder transportbewegingen.  Het produceren van afval is gereduceerd door het gebruik van grote prefab onderdelen.  Het daadwerkelijke geproduceerde afval is verwerkt door een ISO 14001-gecertificeerde afvalverwerker.  Het gebruikte beton is restbeton, deze worden van origine gebruikt in de weg- en waterbouw.  Het granulaat van de sloop van het Wentgebouw, met KOMO-certificaat, is hergebruikt bij de inrichting van het bouwterrein.

Best Value Procurement

Het project is gegund volgens het principe van Best Value Procurement, waarbij de prestatie van marktpartijen en het creëren van de hoogste waarde centraal staan. Dit is een andere kijk op inkopen en aanbesteden dan momenteel gebruikelijk is. Giesbers/Mecanoo heeft zich intensief verdiept in het vraagstuk en de LSI naar een hoger economisch optimum getild voor het beschikbaar gestelde budget en daarmee hogere waarde toegevoegd voor de opdrachtgever.

In lijn met de duurzaamheidsambitie van de Universiteit Utrecht is voor de LSI de BREEAM-kwalificatie ‘Excellent’ gehanteerd. Giesbers/Mecanoo heeft middels een Bespoke-procedure voor de combinatie kantoren en labs de ambitie ‘Outstanding’ aangeboden gekregen en daarmee de gewenste duurzaamheidsambitie overstegen.