Kraanspoor
De voormalige werf van de Nederlandse Dok- en Scheepsbouw Maatschappij (NDSM) is een iconisch, sfeervol gebied aan het IJ in Amsterdam Noord. Vanaf 1920 werden hier mechanisch aangedreven ijzeren schepen gebouwd. In 1984 sloot NDSM, toen ‘s werelds grootste scheepwerf, haar deuren. De verlaten werf werd een samenkomst van creatievelingen en een kraamkamer voor startups, en biedt het een divers, levendig bedrijfsleven.
Het Kraanspoor, een kantoorgebouw met drie verdiepingen, is in 2010 opgeleverd. Met de pont vanaf Amsterdam CS ben je in 5-8 minuten lopen bij het Kraanspoor. Ook is het kantoor in minder dan 10 minuten vanaf de A10 en de IJ-tunnel met de auto bereikbaar. De jachthaven Amsterdam Marina ligt achter het kantoorgebouw. Oud en nieuw zijn in het Kraanspoor geheel geïntegreerd door architect Trude Hooykaas: het gebouw zweeft bovenop een gerestaureerd kraanspoor uit 1952. Op de betonnen constructie stonden ooit de twee grootste hijskranen van de werf. Het in 2010 opgeleverde transparante gebouw zweeft maar liefst 16 meter boven het IJ en huisvest meerdere kantoren.
Met haar hoge ramen rondom biedt het kantoorgebouw een prachtig uitzicht over het IJ. De lichtgewicht materialen en constructies zorgen ervoor dat de oude fundering de drie verdiepingen kan dragen. Nog een flink staaltje vernuft: de originele betonconstructies zijn gebruikt voor archiefruimtes en de oorspronkelijke trappenhuizen zijn gebruikt voor panoramaliften. Daarnaast wordt het IJwater gebruikt om het gebouw ‘s zomers te koelen en ‘s winters te verwarmen. Er zijn broedplaatsen voor wilde vogels en de gebouwventilatie vindt plaats via openingen in de vloer. Dit duurzame gebouw heeft vele prijzen gewonnen, waaronder de MIPIM 2008 Green Building Award + Special Jury Award, Urban Landscape Institute Global Award of Excellence, de Glas Award 2008 en de Nationale Staalprijs 2008. Al met al staat het Kraanspoor bekend als een van de belangrijkste boegbeelden van de NDSM-werf.
Het pand heeft een bruto vloeroppervlak (BVO) van 12,531 m2. Hiervan heeft 11,281 m2 een kantoorfunctie, en 1,250 m2 een bijeenkomstfunctie. Daarnaast beschikken de gebouwgebruikers over 150 parkeerplaatsen op het buitenterrein. Het pand is in bezit van een energielabel C (EI: 1.19).