Projecten

Project
EXCELLENT 71,81%

Hotel Jakarta

Hotel Jakarta Amsterdam is het “groenste” hotel van Nederland, ontworpen door  SeARCH architecten en urban planning uit Amsterdam. Met haar transparante en glazen gevels en unieke dertig meter hoge houten hoofddraagstructuur is het gebouw niet alleen spectaculair, maar ook heel duurzaam en symboliseert de historische maritieme verbinding tussen Amsterdam en Azië.

Het spectaculaire gebouw op de punt van Java-eiland heeft transparante glazen gevels en een unieke 30 meter hoge houten hoofddraagstructuur. Balken, kolommen, plafonds en kozijnen worden in naturel hout met FSC of PEFC keurmerk uitgevoerd. De gekozen duurzame materialen zijn van dusdanige kwaliteit dat de meeste wanden en plafonds onafgewerkt blijven waardoor het massieve houtbouwsysteem zichtbaar blijft. Er wordt nagenoeg geen gebruik gemaakt van afbouwmaterialen die een korte levensduur hebben of niet recyclebaar zijn, bijna alle elementen kunnen hergebruikt worden door demontage.

Naast het duurzaam casco van het hotel, worden er vele energiebesparende maatregelen gehanteerd zoals het opvangen van regenwater voor het besproeien van de binnentuin. Via PV-panelen in de gevel en het dak van het atrium wordt er zonne-energie opgevangen en omgezet in elektriciteit voor de verwarming van het douchewater. De koeling en verwarming van het hotel zelf gebeurt middels een warmte- en koudeopslagsysteem.

 

Innovatief & milieuvriendelijk

Een essentiële keuze was het gebruik van hout als bouwmateriaal. In het gebouw komt hout veelvuldig terug, bijvoorbeeld als afwerkingsmateriaal. Bijzonder is dat hout ook als constructief materiaal is gebruikt voor het hotel van 9 bouwlagen. De lichtinval in het atrium is fenomenaal. De houten constructie, bamboe, subtropische planten en glas zorgen voor een spectaculair geheel en warme sfeer. Ook in het restaurant, de bar en in de kamers komen de basisstructuren en natuurlijke elementen terug.

 

Ontwerpmaatregelen

De 200 hotelkamers bestaan uit een ingenieuze constructie van beton en hout. De kamers rond het atrium met de spectaculaire binnentuin zijn volledig geprefabriceerd (inclusief een deel van inrichting) en zijn in een hoofdzakelijk houten draagconstructie geplaatst. Het hotel wordt geprezen om deze modulaire houtconstructie en het duurzame karakter. De boutique style kamers krijgen een intieme en warme uitstraling van hout, gecombineerd met Indonesische invloeden.