Projecten

Project
OUTSTANDING 93,70%

Hoogvliet Distributiecentrum

Supermarktketen Hoogvliet bouwt een nieuw BREEAM Outstanding distributiecentrum, hoofdkantoor en slagerij op het bedrijventerrein Prisma in Bleiswijk. Het bestaande distributiecentrum zal over een paar jaar verhuizen naar deze locatie. Het nieuwe distributiecentrum met een vloeroppervlakte ter grootte van ca. 80.000m2 (ruim zestien voetbalvelden) bestaat uit logistieke faciliteiten voor droge kruidenierswaren, versproducten, gekoelde waren en diepvries producten en zogenaamde crossdockstromen. Ook de emballage, het servicecentrum inclusief kantoren en trainings-en opleidingsfaciliteiten en de Hoogvliet Slagerij maken onderdeel uit van het nieuwbouwproject. De op de bouwlocatie reeds aanwezige bakkerij van Hoogvliet, gebouwd in 2015, zal voor een aantal installaties zoals brandbeveiliging en toegangsbeheer maar ook perslucht-compressoren, ICT-infrastructuur zoals MER, noodstroom, backup-koeling voor de MER, etc worden geïntegreerd met de nieuwbouw.

Arcadis heeft de opdracht verworven na een aanbesteding voor alle design & engineering van het gebouw (bouwmanagement, architectuur, bouwkunde, constructie, installaties, bouwfysica, akoestiek, brandveiligheid, energie, BREEAM, civiel, vergunning, milieu, bouwkostenmanagement, tender management, construction management, site-supervision management, commissioning, veiligheidsmanagement, etc).

Essentie van het nieuwe distributiecentrum is automatisering van het logistieke proces. Hoogvliet was al enige jaren in gesprek met Witron, een Duitse leverancier van de mechanical handling equipement over hoe de layout van het geautomatiseerde logistieke proces er uit zou moeten komen te zien. Witron heeft reeds tientallen gelijksoortige food retail distributiecentra gerealiseerd in Europa, maar had nog geen vergelijkbare referenties opgeleverd in Nederland.

Het Design & Engineering traject begon voor Arcadis medio 2016-2017 met ontwerp verkenningen welke mogelijkheden en onmogelijkheden inpasbaar bleken bij de integratie van de gebouwfuncties distributiecentrum (inclusief emballage, receiving, opslag ongekoeld (droge kruidenierswaren), opslag gekoeld (versproducten, diepvriesproducten en groenten & fruit), cross-dock en shipping) met het nieuwe servicecentrum (het hoofdkantoor van Hoogvliet voor de directie, management en centrale stafdiensten) en de Hoogvliet Centrale Slagerij en dat allemaal naast de recent opgeleverde Hoogvliet bakkerij. Deze combinatie van functies in uniek in Nederland.