Projecten

Project
EXCELLENT 70,63%

HagaZiekenhuis

Als eerste ziekenhuis in Nederland heeft het HagaZiekenhuis het BREEAM-NL Excellent oplevercertificaat behaald voor de nieuwbouw. Bij het ontwerpen van het 37.500 m2 grote gebouw hebben de patiënt en de medewerker centraal gestaan. Duurzaamheid heeft vanaf het begin een belangrijke rol gespeeld. “Dit keurmerk beschouwen we als een kers op de Haga-taart”, aldus Chiel Huffmeijer, voorzitter raad van bestuur van de Reinier Haga Groep. VolkerWessel Bouw & Vastgoedontwikkeling waren verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw.

Energiezuinig en klaar voor de toekomst

In de nieuwbouw wordt er onder meer gebruikgemaakt van een warmtepomp, een goed ventilatiesysteem en ledverlichting. Daarmee is een gezond, comfortabel en energiezuinig gebouw ontstaan. Het gebouw is bovendien klaar voor de toekomst: de constructie en de plaatsing van installaties zorgen ervoor dat het gebouw relatief eenvoudig aan te passen zal zijn. Er is gebruik gemaakt van duurzame materialen voor de nieuwbouw. Daarnaast  wordt het regenwater opgevangen en gebruikt voor de bewatering van de tuin die is aangelegd met veel aandacht voor flora en fauna. Alle maatregelen bij elkaar hebben geleid tot een BREEAM-NL score van 70,63%. Daarmee heeft het Haga het BREEAM-NL Excellent certificaat behaald, de op één na hoogste categorie binnen BREEAM.

Maatwerk

Omdat er voorheen nog nooit een ziekenhuis met BREEAM-NL was beoordeeld, was maatwerk vereist. Dat heeft geleid tot om een zogenaamde 'bespoke-procedure', waarbij beoordelingscriteria worden opgesteld die passen bij het gebouw en de functies daarin. Deze procedure leidde ook tot specifieke duurzaamheidseisen voor ziekenhuizen. De uitgangpunten van zorgconcept Planetree - dat als basis werd gebruikt voor het ontwerp van het nieuwe Haga-gebouw - zijn daar een voorbeeld van.  Planetree richt zich vooral op de menselijke kant van de zorg, zoals een vriendelijke bejegening, veel service en keuzevrijheid. Ook wordt het belang van een helende omgeving benadrukt en die wordt ondersteund door een toegankelijk, licht en comfortabel gebouw.

Brochure