Projecten

Foto: Universiteit Leiden
Project
VERY GOOD 58,89%

Gorlaeus Building (fase 2a)

Universiteit Leiden realiseert een nieuw en duurzaam gebouw met state of the art onderzoeks-  en onderwijsfaciliteiten voor de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, het Gorleas Gebouw. De bouw van de tweede fase, die eind september 2021 van start ging, resulteert in een verdere uitbreiding van de faculteit en de komst van een mooie, karakteristieke entree

In 2013 is gestart met de eerste fase van een geheel nieuw gebouw voor de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen aan het Campusplein op het LBSP: het Gorlaeusgebouw. Na de oplevering van Gorlaeus fase 1 in 2016 is in 2021 gestart met fase 2a. In november 2023 vindt hiervan de bouwkundige oplevering plaats. Het gebouw is in 2024 in gebruik genomen.  In fase 2a is de centrale hoofdas afgerond en heeft het gebouw drie nieuwe zijvleugels gekregen. In deze fase zijn ook de gemeenschappelijke voorzieningen gerealiseerd, zoals horeca en een bibliotheek. De nieuwe hoofdentree van het Gorlaeus Gebouw komt te liggen aan de Einsteinweg, aan het dan ook vernieuwde Campusplein. 

Belangrijkste innovatieve en milieuvriendelijke ontwerpmaatregelen:
• Dit deel van het gebouw heeft geen eigen warmte- of koelinstallatie nodig, maar maakt gebruik van de energiecentrale van Fase 1, die voorzien is van warmtepompen in combinatie met een WKO-installatie, waarmee het gebouw efficiënt en duurzaam verwarmd en gekoeld wordt. 
• Fase 2a heeft 964 zonnepanelen op het dak van 455 Wattpiek per paneel, wat neerkomt op een totaal van 438.620 Wattpiek. 
• Verschillende ontwerpmogelijkheden zijn doorgerekend op milieuprestatie in de ontwerpfase, denk aan verschillende varianten waarbij hoeveelheid PV-panelen i.r.t. vermogens van verschillende installaties zijn beschouwd. Ook is er gekeken naar de materialisatie van onderdelen en hoe deze presteren in MPG-berekeningen en levenscycluskosten analyses. 
• Gevels, dak en vloer hebben een hoge isolatiewaarde (Rc is 6,0 m2K/W) om warmteverlies te beperken en energie-efficiëntie te verhogen. Er is overal HR++ glas toegepast.   
• Er is overal led-verlichting met DALI-schakelingen toegepast. 
• Het gebouw wordt vanwege de aanwezigheid van laboratoria, proefhallen en practicumlokalen met enorme hoeveelheden ventilatielucht doorspoeld. Om de energieconsumptie daarbij zo laag mogelijk te houden, is het luchtbehandelingssysteem voorzien van hoog rendement energie-terugwinning.
• Meer dan 80 % van de gebruikte materialen heeft een onderbouwde en verantwoorde herkomst. Al het toegepaste hout is 100 % legaal geproduceerd.  

Innovatie tijdens de bouw 
• Op alle verdiepingen van het gebouw zijn airdekvloeren toegepast om beton te besparen. Dit heeft een lichtere constructie als gevolg. 
•  In het beton is gerecycled granulaat toegepast als toeslagmateriaal. 
• Op de bouwplaats is gerecycled asfalt toegepast om een schone, veilige omgeving te creëren. Rittenregistratie van alle vrachtverkeer uitgedrukt in reisafstand en uitstoot in CO2 voor bewustwording. Al het vrachtverkeer is geregistreerd, uitgedrukt in reisafstand en uitstoot in CO2 met als doel bewustwording hierover te vergroten. 
• Er is Virtual Reality toegepast in relatie tot 3D modellen om onveilige situaties duidelijk te maken richting het bouwplaatspersoneel. De aannemer heeft hier tevens een best-practice voor gewonnen via Bewuste Bouwers. https://bewuste-bouwers.nl/nieuws/best-practices/item/best-practice-voor-de-vr-veiligheidstraining-bij-project-nieuwbouw-van-fwn-universiteit-leiden-fase-2a 
• De hoeveelheid bouwafval op de bouwplaats is geminimaliseerd en gescheiden in verschillende afvalstromen: hout, steenachtig materiaal, metaal, gips, isolatie en harde en zachte kunststof. Minimaal 94% van het gewicht van het recyclebaar materiaal is hergebruikt door de leverancier of 
door een gecertificeerd recyclebedrijf.