Projecten

Project
OUTSTANDING 86,94%

Floating Office Rotterdam

Drijvend kantoorgebouw van hout

Floating Office Rotterdam (FOR), het nieuwe drijvende kantoor voor de Global Center on Adaptation (GCA), gelegen aan een steiger in de Rijnhaven. De huisvesting van de GCA in een drijvend kantoorgebouw van hout is uniek in de wereld. Het ontwerp beschikt over een breed scala aan state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen.

Het nieuwe drijvende hoofdkantoor van het Global Center on Adaptation (GCA) is klimaatbestendig en energieneutraal. FOR is grotendeels gebouwd van hout en kan gemakkelijk gedemonteerd en hergebruikt worden. Het gebouw is hiermee klaar voor de circulaire economie.

Het gebruik van hout als materiaal voor de hoofdconstructie vermindert de koolstofvoetafdruk van het gebouw aanzienlijk. De drijvende bakken waarop het houten kantoor wordt gebouwd, fungeren als een grote warmtewisselaar en verzorgen op deze manier de koeling van het gebouw met het water van de Rijnhaven.

Duurzaamheidsmaatregelen

Er is zoveel mogelijk gebruikgemaakt van circulaire materialen, het gebouw is boven de waterlijn compleet uit hout opgetrokken. Om het compleet te maken, wordt zoveel mogelijk natuurlijke energie toegepast. Warmte en koude wordt onttrokken aan het water uit de Rijnhaven en het gebouw maakt optimaal gebruik van de combinatie van zoninstraling en zonwering, waardoor minder externe energie ingezet wordt voor verwarming en koeling. De thermische energie uit de Rijnhaven wordt afgegeven aan het gebouw. Deze thermische energie verder wordt opgewerkt met warmtepompen. In de tussenseizoenen kunnen we direct koelen met het water uit de haven. Maar voor verwarmen is altijd een temperatuursprong nodig.

Met behulp van 800 m2 zonnepanelen wordt energie opgewekt. De ‘pagode bouwstijl’ met uitkragende vloeren zorgen voor permanente zonwering en door grote ramen met tripleglas straalt er tegelijk veel daglicht het kantoor binnen. Met de overige wanden heeft het zo een grote isolerende werking. Op de begane grond komt er een publiek toegankelijk restaurant met een groot buitenterras met een speciale toevoeging van een zwembad in de Maas. In de natuurlijke houtconstructie ligt CO2 opgeslagen en deze constructie is volledig demontabel.

Wereldwijde missie

Het gebouw representeert de wereldwijde missie op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie en circulariteit; begrippen die zowel de GCA, de stad Rotterdam en Powerhouse Company omarmen. Het kantoor is volledig klimaatbestendig en energieneutraal. Zo vervult het kantoor met een voorbeeldfunctie. De GCA is immers ambassadeur van duurzaamheid.