Projecten

Asset
VERY GOOD 60,98%
Beheer
GOOD 43,98%
Gebruik

Earth Simulation Laboratoria

De Universiteit Utrecht (UU) stelt duurzaamheid centraal in de uitvoering van haar kerntaken en in haar bedrijfsvoering. De universiteit wil bijdragen aan de transitie naar een duurzame en circulaire economie via haar onderwijs en onderzoek, maar wil ook een inspirerend voorbeeld zijn in haar bedrijfsvoering. We streven naar een volledig CO2-neutrale bedrijfsvoering in 2030 en dat heeft geleid tot specifieke ambities voor het bestaande vastgoed. Dit houdt concreet in dat de UU zich inzet om functionele, gezonde, circulaire en energie-opwekkende gebouwen te realiseren.

Het USP is een dynamisch gebied waar dagelijks meer dan 70.000 mensen naar toe reizen om te leren, werken, onderzoeken, ontwikkelen en zorg te verlenen. Een gebied met een unieke concentratie van kennisinstellingen en bedrijven waar ontmoeten, samenwerken, kennis delen en innoveren centraal staan.

Het Earth Simulation Lab (ESL) maakt onderdeel uit van het BREEAM Campus Aanpak project waarbij de Universiteit Utrecht alle relevante gebouwen op het Utrecht Science Park certificeren op BREEAM-NL In-Use aan de hand van een portfolio-aanpak. Het ESL heeft een BREEAM-NL Nieuwbouw oplevercertificaat met een score van 77,54% behaald en is daarmee dus zowel in het ontwerp- en realisatiefase als in de beheer- en gebruikfase gecertificeerd op BREEAM.

Het gebouw staat op het USP in het West Cluster en maakt onderdeel uit van de faculteit Geowetenschappen. In 1967 is het opgeleverd met de naam Robert J. van de Graafflaboratorium, en in 2017 grootschalig gerenoveerd en opgeleverd met de naam Earth Simulation Lab. Het heeft een totaal oppervlak van 7.049 m2 BVO verdeeld over vier bouwlagen.

In het Earth Simulation Laboratory (ESL) zijn de fysische laboratoria van de faculteit Geowetenschappen geclusterd. Daarmee beschikt de Universiteit Utrecht over één van ‘s werelds grootste experimentele laboratoria op het gebied van onderzoek naar het gedrag van de aarde.