Projecten

Project
EXCELLENT 79,90%

De Monarch I

De Monarch I is een binnenstedelijk renovatie en herontwikkelingsproject van een bestaand kantoorpand uit de jaren ‘60, gelegen in het binnen het Beatrixkwartier in Den Haag. Dit kantorengebied is gelegen aan de Utrechtsebaan (A12), nabij de stadsentree van Den Haag, het centraal station en twee andere stations. De Monarch I is het eerste van vier te realiseren gebouwen op de Monarchlocatie met een totaal van ca. 85.000 m2. Het programma omvat rond 18.000 m2 kantooroppervlak op 16 verdiepingen en twee ondergrondse parkeerlagen met een capaciteit voor ca. 180 auto’s. Het gebouw wordt gebruikt door het CAK, de centrale uitvoerder van financiële regelingen en informatietaken in de zorg- en welzijnssector.

Binnen het masterplan voor het Beatrixkwartier van de Spaanse architect Joan Busquets zijn alle gebouwen loodrecht georiënteerd op de snelweg en de Prinses Beatrixlaan, de centrale ontsluitingsweg. Als bestaand gebouw behoudt de Monarch I zijn afwijkende oriëntatie in de nieuwe stedenbouwkundige opzet. 

Duurzame renovatie

Het bestaande gebouw werd gestript tot louter de constructie, uitgebreid en omhuld met een nieuwe gevel. De aluminiumgevel met zijn horizontale structuur en vergrootte transparantie interpreteert zijn voorganger en de omliggende modernistische gebouwen op een eigentijdse manier en re-integreert het gebouw in het moderne kantorengebied.

Technisch voldoet de gevel aan de nieuwste duurzaamheidnormen en is geschikt voor de integratie van bijna alle installaties zoals ventilatie, elektriciteit, zonwering etc. Begin 2012 werd het project gekroond met de extra prijs ‘Gevels en Daken’ van de Benelux Aluminium Award 2011 en ontving het in 2011 het BREEAM-NL Nieuwbouw 2010 v2.0 certificaat met de kwalificatie Excellent.

de-monarch-101-1370348588570035581.jpg?i