Nieuws

Verduurzaming logistiek vastgoed in de lift: 51,8% meer BREEAM-NL certificeringen

Vastgoedontwikkelaar Panattoni, LXA Advocaten en makelaarsvereniging Dynamis hebben gisteren tijdens PROVADA in Amsterdam de whitepaper "BREEAM-NL Certificaten: De Duurzame Boost voor Logistiek Vastgoed" gepresenteerd. De whitepaper onthult een indrukwekkende stijging van 51,8% in het aantal BREEAM-NL gecertificeerde logistieke panden in 2023 ten opzichte van het voorgaande jaar. De whitepaper werpt een licht op de tastbare voordelen van BREEAM-NL uit de praktijk. Rudy van der Helm, Manager Ontwikkeling en beheer van DGBC, nam het eerste exemplaar van de whitepaper in ontvangst.

"De resultaten uit de whitepaper benadrukken de cruciale rol van BREEAM-NL certificering in de verduurzaming van logistiek vastgoed. De toename van het aantal gecertificeerde logistieke panden toont aan dat de sector actief bijdraagt aan de energietransitie en duurzaamheid hoog op de agenda heeft staan. Het is bemoedigend om te zien dat steeds meer partijen de voordelen van BREEAM-NL erkennen en implementeren," aldus Rudy van der Helm.

Impact BREEAM-NL certificering

BREEAM-NL is een internationaal erkende standaard voor duurzaamheid die objectief meetbare voordelen biedt. Een belangrijk inzicht uit de whitepaper is dat het BREEAM-NL certificaat voor alle partijen die betrokken zijn bij een logistieke vastgoedontwikkeling toegevoegde waarde heeft.

Voor investeerders betekent het voldoen aan BREEAM-NL criteria dat hun vastgoed voldoet aan de Europese duurzaamheidscriteria en eisen van de EU Taxonomie. Dit maakt het gemakkelijker om te rapporteren onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en trekt groene investeringen aan.

Voor eindgebruikers vergemakkelijkt BREEAM-NL de bijdrage aan de ESG-doelstellingen (Environmental, Social, and Governance) en de naleving van duurzaamheidsrapportages zoals vereist onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Verder kan een hoge BREEAM-NL score leiden tot praktische voordelen zoals lagere operationele kosten door verbeterde energie-efficiëntie en verminderd waterverbruik en een gezondere werkomgeving door een betere luchtkwaliteit en natuurlijk licht.

Voorbeeldprojecten

In de whitepaper worden ook diverse voorbeeldprojecten besproken van logistiek vastgoedontwikkelaar Panattoni die uitsluitend volgens BREEAM-NL ontwikkeld. Na de uitreiking van de whitepaper aan Rudy van der Helm ontving Panattoni uit handen van Van der Helm het BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat voor het recent opgeleverde Panattoni Park Twente.

"We zijn verheugd om het BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat voor Panattoni Park Twente in ontvangst te nemen. Voor ons is duurzaamheid meer dan alleen een certificering; het is een integraal onderdeel van onze bedrijfsfilosofie. Dit certificaat bevestigt niet alleen onze inzet voor duurzame ontwikkeling, maar ook de bevindingen uit onze recente whitepaper, waarin we de voordelen van BREEAM-NL voor de sector hebben onderstreept."

Gerelateerd nieuws

Uitreiking BREEAM Awards 2024

5 Nederlandse winnaars bij uitreiking BREEAM Awards 2024

11 juli 2024
Experts in duurzaam bouwen uit 15 landen verzamelden zich gisteren in het Peninsula hotel in Londen voor de uitreiking van de BREEAM Awards...
Modulaire update BREEAM-NL beoordelingsrichtlijnen

Eerste modulaire update BREEAM-NL in consultatie

10 juli 2024
De BREEAM-NL richtlijnen krijgen dit jaar voor het eerst kleinere, modulaire updates. Voorheen ontwikkelden we eens in de zoveel jaar een...

Diergaarde Blijdorp: géén groentje als het gaat om duurzaam ondernemen

5 juli 2024
De 400 partners van DGBC zijn een diverse groep organisaties: van bouwbedrijf tot vastgoedbelegger en van architectenbureau tot producent...