Nieuws

Rhenus profiteert als eindgebruiker van keuze voor duurzaam logistiek gebouw

Als directeur van Rhenus Contract Logistics in Nederland stak Alphons van Erven in 2017 zijn nek uit. Met de ontwikkeling van een markant en superduurzaam logistiek gebouw langs de snelweg bij Tilburg zette zijn bedrijf een nieuwe standaard. Rhenus plukt er nog altijd de vruchten van.

Bron: Rhenus Contract Logistics

Voor Rhenus, een familiebedrijf met inmiddels 33.500 medewerkers waarvan 2.000 in Nederland, is duurzaamheid sinds 2012 een belangrijk thema op de agenda, weet Van Erven. Zeker voor zijn sector, benadrukt hij, want met name grote klanten bevragen logistieke partners steeds kritischer over de performance op het gebied van duurzaamheid. Rhenus bijvoorbeeld heeft veel medische klanten, die zijn daar extra scherp op.

Een serieus probleem als je niet aan duurzaamheid denkt

Ook vanuit de publieke opinie – logistiek wordt toch vaak geassocieerd met vervuilende vrachtauto’s – is het belangrijk om te laten zien dat je als organisatie milieuvriendelijk opereert. Daarnaast stellen ook financiers en banken steeds hogere eisen op het gebied van duurzaamheid. “Want anders financieren ze je niet meer”, legt de directeur uit. Hij concludeert: “Het is mijn stellige overtuiging dat als je niet inzet op duurzaamheid, je als bedrijf echt een serieus probleem hebt. Het is een van de belangrijkste voorwaarden voor de toekomst om je bedrijf te kunnen continueren.”

Voordeel op de concurrentie

“Wij hebben het geluk en de wijsheid gehad daar al eerder aan te denken. Zonder ons op de borst te kloppen hoor. Maar het geeft ons nu een voordeel ten opzichte van onze concurrentie”, aldus Van Erven. Hoe groot dat voordeel is? “Dat is moeilijk te meten, maar we zijn afgelopen jaren jaarlijks 10% gegroeid. “Duurzaamheid heeft een rol gespeeld bij klanten in de selectie van hun logistieke dienstverleners. Al zal een klant dat nooit zo heel expliciet zeggen.”

Er was weerstand

In 2017 nam Van Erven het initiatief om het markante logistieke gebouw te ontwikkelen dat nu opzien baart langs de A58 bij Tilburg. “Er was weerstand vanuit de eigen organisatie waar de meeste mensen toch wat behoudender zijn.” Uiteindelijk kreeg Van Erven toch de handen op elkaar voor de bouw. Het werd het meest duurzame logistieke gebouw ter wereld, op dat moment. Het gebouw kreeg een vijf sterren BREEAM-NL Outstanding duurzaamheidscertificaat, het keurmerk voor duurzame gebouwen.

Het grootste compliment kwam van de eigenaar

Een van de Duitse eigenaren van Rhenus kwam kijken, reed vervolgens weer terug naar huis in Duitsland en zei tegen de huisarchitect aldaar: ga naar Tilburg, ga kijken, wij willen meer van dit soort panden. “Dat is het mooiste compliment geweest. Dan hebben we toch de juiste snaar weten te raken.” Inmiddels heeft Rhenus een minimum BREEAM standaard voor het hele concern omarmd.

Magneet voor personeel

Een duurzaam gebouw is ook om een andere ontwikkeling in zijn sector belangrijk: arbeidsmarktkrapte. In de logistieke sector is het moeilijk aan voldoende en geschikt personeel te komen. “Dan helpt het als het gebouw waar je komt werken een prettige werkplek is, waar het plezierig is om aanwezig te zijn”, vertelt de directeur. “Ik geloof erin dat mensen in een fijn gebouw ook tot betere prestaties komen.” Afgelopen jaar werden de gegevens op dit vlak iets verstoord door corona, maar een jaar na de ingebruikname van het nieuwe gebouw zag Van Erven het ziekteverzuimcijfer in zijn organisatie flink teruglopen. “Ik krijg zelfs open sollicitaties van mensen die het gebouw alleen maar hebben gezien. Dat is best uniek.”

Een prettige werkplek met veel daglichttoetreding

Bij de ontwikkeling van het gebouw is gelet op de toetreding van daglicht. Bijna op alle plekken in het gebouw is er uitzicht naar buiten. “Oudere magazijnen zijn vaak donker, somber en slecht verlicht. Die omstandigheden dragen bepaald niet bij aan de performance van medewerkers. Wij wilden dat echt anders.” De ruime toetreding van daglicht zorgt er ook voor dat er veel minder energie nodig is voor verlichting: 70% elektriciteitsbeparing op verlichting. “Dat is gigantisch.” Ook is gelet op materiaalgebruik. Er zijn veel natuurlijke tinten toegepast in het gebouw, veel hout. En het bedrijfsrestaurant heeft een bewust andere sfeer dan de werkplek. “Daar moet je kunnen ontspannen. Het is echt een heel mooi restaurant geworden. Het nodigt ook echt uit om even de tijd te nemen voor de lunch. Terwijl op de oude plek medewerkers vaak tussendoor even een boterhammetje aten.”

Klaar voor de toekomst

De krapte op de arbeidsmarkt zal de komende jaren steeds verder toenemen, verwacht Van Erven. Net als de eisen die zijn opdrachtgevers aan duurzaamheid stellen. Door de markante en duurzame huisvesting is Rhenus klaar voor de toekomst.

Gerelateerd nieuws

Elke opdrachtgever van een BREEAM-NL certificering krijgt een officieel certificaat, wanneer het keurmerk is behaald. Je kunt ook een houten plaquette bestellen.

BREEAM-NL: laat het zien met een plaquette

19 april 2024
Heb je een BREEAM-NL keurmerk behaald, dan wil je dat natuurlijk laten zien. Dat kan met een houten BREEAM-NL...

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...