Nieuws

Outstanding duurzaamheidskeurmerk voor nieuw kantoor Goede Doelen Loterijen

Het nieuwe kantoorpand van de Goede Doelen Loterijen is beloond met een BREEAM-NL Outstanding certificaat. Boudewijn Poelmann, directievoorzitter van de Goede Doelen Loterijen (Nationale Postcode Loterij, BankGiro Loterij en VriendenLoterij) en Esther Wubben (projectleider huisvesting) ontvingen het certificaat uit handen van Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council. Het nieuwe onderkomen werd vandaag officieel geopend door Koningin Máxima.

Het gerenoveerde pand van de Goede Doelen Loterijen aan de Beethovenstraat 200 in Amsterdam is gevestigd in een pand dat langdurig leegstond. Inmiddels is het gebouw omgetoverd tot het meest duurzaam gerenoveerde pand van Nederland.

Duurzame maatregelen

De renovatie vond plaats op basis van de BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie  beoordelingsrichtlijn van 2014 en behaalde uiteindelijk een score van 92,61%, wat resulteert in BREEAM-NL Outstanding, het hoogst haalbare resultaat. Op drie categorieën, namelijk energie, transport en afval is een score van 100 procent behaald. Voor het pand is in het ontwerp veel aandacht besteed aan het binnenklimaat en een aangename akoestiek. Maatregelen die hieraan bijdragen zijn onder andere het atrium, klimaatplafonds, een transparant dak met daaronder de bladeren en het geoptimaliseerd gevelontwerp. De hoge score is mede de verdienste van architect Benthem Crouwel Architects en bouwbedrijf J.P. van Eesteren, die een prominente rol speelden in het bouwproces.

Aangename werkplek

De bovengenoemde inspanningen vormden de basis voor het BREEAM-NL Outstanding certificering voor het ontwerp van het pand. Dat er nu ook daadwerkelijk een Outstanding oplevercertificaat is behaald, is volgens DGBC-directeur Annemarie van Doorn niet meer dan terecht. “Er is echt geluisterd naar de wensen van de werknemers om te zorgen voor een gezonde en comfortabele werkomgeving. Dat daarbij gebruik is gemaakt van duurzame innovaties, en dat deze door henzelf zijn gefinancierd is lovenswaardig.” Van Doorn hoopt op een ambitieus vervolg. “Het zou mooi zijn als de Goede Doelen Loterijen zich nu verbinden aan de Paris Proof ambities.” 

Boudewijn Poelmann: “Ik ben ongelooflijk trots op het feit dat we het meest duurzaam gerenoveerde gebouw van Nederland tot stand hebben gebracht. Dit sluit naadloos aan op de missie van de Goede Doelen Loterijen bij te dragen aan een duurzame en rechtvaardige wereld. Hiermee hopen we ook anderen te inspireren.”  

Gunstige OV-locatie

Bij de zoektocht naar een de nieuwe werkplek was het van belang dat het een leegstaand kantoorpand zou zijn, binnen de ring van Amsterdam én op loopafstand van een treinstation. Begin oktober namen de Goede Doelen Loterijen hun intrek in het nieuwe onderkomen, waar nu ruim 600 mensen werkzaam zijn.

Gerelateerd nieuws

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...

Nieuw BREEAM-NL Magazine: Back to the Future

12 maart 2024
BREEAM-NL gaat ‘back to the future’. Tijdens het Nationaal BREEAM Congres op 28 maart in het Beatrix Theater én in een gloednieuwe...