Nieuws

Nieuw duurzaam pand Rabobank Gouwestreek geopend

Met een officiële opening en een drukbezochte open dag in het afgelopen weekend maakte het grote publiek op feestelijke wijze kennis met de markante nieuwbouw van Rabobank Gouwestreek.

BREEAM Excellent

Het nieuwe pand is één van de meest duurzame panden in Gouda en omstreken en beschikt over een een BREEAM-NL Excellent ontwerpcertificaat. Het gebouw is duurzaam en  transparant door intelligent gebruik van architectonische buitenzonweringen als witte vleugels die tevens als glazenwassersbalkon dienen. De natuurstenen wand van de buitengevel is opgemetseld met lange stroken zwarte graniet met verschillende bewerkingen en laagdiktes. Dit geeft de massieve wand een uitgesproken subtiel karakter.

Sculpturaal effect

De stenen stroken spelen een adembenemend spel met schaduw en licht. Het grote gat in de wand is een technisch huzarenstukje met een plafond van natuursteen waarbij platen zijn opgehangen om zo het sculpturale effect te versterken. Het lijkt alsof een gat is uitgehouwen uit het steen. De verdiepingsvloeren hebben maximale flexibiliteit omdat alle verstorende zaken als toiletten, schachten en liften in de stenen rotswand aan de spoorzijde zijn opgenomen. Deze wand beschermt tegen spoorlijngeluid, zon en stofdeeltjes. Daar tegenaan zijn grote open ruimten met optimale indelingsflexibiliteit gesitueerd.

Er zijn vlakke plafonds toegepast die zijn voorbereid om nieuwe indelingsvormen toe te laten. Alle techniek is weggewerkt om zo bij te dragen aan een optimale serene werkomgeving die niet wordt gedomineerd door overbodige obstakels. Het pand wordt daarnaast verwarmd door middel van warmte- en koude-opslag en 254 PV-panelen.

Verbinden

Centraal in het ontwerp staat het thema ‘verbinden’ op verschillende niveaus. Zo is rekening gehouden met de betrokkenheid van lokale partijen in de totstandkoming van het gebouw. Letterlijk is het thema vertaald in het hart van het gebouw waar de ontmoeting met klanten en gasten plaatsvindt. Door ruimte te geven aan een publiek programma in de vorm van een uitnodigende hoge gebouwplint wordt de verbinding met de stad versterkt.

Gerelateerd nieuws

Nieuw BREEAM-NL Magazine: Back to the Future

12 maart 2024
BREEAM-NL gaat ‘back to the future’. Tijdens het Nationaal BREEAM Congres op 28 maart in het Beatrix Theater én in een gloednieuwe...
Duurzaam hoofdkantoor Fugro in aanbouw in Nootdorp

Nieuw hoofdkantoor Fugro krijgt BREEAM-NL Outstanding ontwerpcertificaat

12 maart 2024
Geodata-specialist Fugro krijgt een nieuw hoofdkantoor. De eerste paal van het nieuwe 11.000 vierkante meter tellende gebouw is in...
Whitepaper Fiscale regelingen en subsidies voor duurzame gebouwen in 2024

Fiscale regelingen en subsidies voor duurzame gebouwen in 2024

29 februari 2024
Met het oog op de energie- en klimaatdoelen voor 2030 en 2050 investeert de Nederlandse overheid fors in subsidies en fiscale instrumenten...