Nieuws

Nationale Opera & Ballet ontvangt BREEAM-NL In-Use certificaat

Nationale Opera & Ballet heeft als eerste theater in Nederland een BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat verworven voor zowel ‘Asset’ (het gebouw) als ‘Beheer’. Het certificaat werd gisteravond overhandigd door Annemarie van Doorn, directeur van Dutch Green Building Council (DGBC), aan Els van der Plas, algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet. De uitreiking vond plaats tijdens het ‘Corporate Global Ladies Event’ georganiseerd door Houthoff in Nationale Opera & Ballet te Amsterdam.

Nationale Opera & Ballet scoort in de beoordeling met name hoog op het beheer van materialen, energie, transport en afval. Als eerste theater heeft Nationale Opera & Ballet ook het derde deel, ‘Gebruik’, van BREEAM-NL In-Use doorlopen. Waarbij de behaalde prestatie is vastgelegd in een ‘letter of compliance’. Nationale Opera & Ballet wil met de certificering haar maatschappelijke rol als toonaangevend cultureel instituut op het gebied van duurzaamheid verder ontwikkelen en als voorbeeld dienen.

Verantwoordelijkheid

Els van der Plas, algemeen directeur Nationale Opera & Ballet: “Voor Nationale Opera & Ballet is duurzaamheid op alle vlakken belangrijk. Het duurzaam leiden van een bedrijf betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor de maatschappij, je medemens, de medewerkers, de artiesten, het publiek en iedereen die na je komt. Dus de toekomst. Aandacht voor duurzaamheid past daarin.”

Complex gebouw

Annemarie van Doorn, directeur DGBC: “Nationale Opera & Ballet zit in een complex gebouw uit de jaren tachtig en heeft als huurder beperkte mogelijkheden om te verduurzamen. Toch is de uitdaging opgepakt om de duurzaamheid van het gebouw in brede zin tegen een onafhankelijke internationale meetlat te leggen en te verbeteren. Met direct een resultaat om trots op te zijn met een gecertificeerde ‘Good’ score op zowel ‘Asset’ als ‘Beheer’ en een informele ‘Good’ op ‘Gebruik’, die wordt bekrachtigd door een ‘letter of compliance’. Een voorbeeld voor theaters in Nederland.”

Nationale Opera & Ballet werkt met verschillende culturele instituten, in de buurt De Plantage in Amsterdam, samen op het gebied van duurzaamheid. Organisaties als de Hermitage en Artis werken met Nationale Opera & Ballet samen op het gebied van duurzame energie en afvalverwerking.

Foto boven: 
V.l.n.r.: Ragna Clocquet (Senior Consultant Energy & Sustainable Buildings, Royal HaskoningDHV), Hannah van der Leij (Adviseur duurzaam vastgoed, BREEAM-NL Expert, Assessor en WELL AP, Build2Live), Frans Huneker (Technisch Directeur Nationale Opera & Ballet), Peter Voortman (Projectmanager Nationale Opera & Ballet), Els van der Plas (Algemeen Directeur Nationale Opera & Ballet), Annemarie van Doorn (Directeur Dutch Green Building Council) en Marry de Gaay Fortman (Advocaat / Partner Houthoff).

Foto: Michel Schnater

Gerelateerd nieuws

Exterieur hoofdkantoor Fugro

Toekomstbestendig bouwen in de praktijk: Fugro's nieuwe hoofdkantoor

15 mei 2024
Hoe bereik je een duurzaam en toekomstbestendig kantoor? In gesprek met Michiel Dessens, Project Director Fugro New Headquarters, en Isolda...
BREEAM letters op Nationaal BREEAM Congres in Beatrix Theater

Is het nou BREAM, BREAAM of BREEAM?

13 mei 2024
Als je wilt aantonen hoe duurzaam een gebouw is, kun je daar in Nederland verschillende instrumenten en keurmerken voor gebruiken. Daarbij...
BREEAM-NL modulaire updates

Stap voor stap verduurzamen met kleinere updates van BREEAM-NL

8 mei 2024
Waar energie en gezondheid de belangrijkste onderwerpen waren in de beginjaren van BREEAM-NL, spelen circulariteit, klimaatadaptatie en...