Nieuws

Mijlpaal: 10 miljoen m2 met BREEAM-NL gecertificeerd

De 10.000.000e vierkante meter utiliteitsbouw is met BREEAM-NL gecertificeerd. Met de BREEAM-NL beoordelingsrichtlijn kunnen nieuwe en bestaande gebouwen integraal gemeten en beoordeeld worden op duurzaamheid. Deze mijlpaal komt op een bijzonder moment: DGBC, de organisatie achter BREEAM-NL, bestaat tien jaar.

Allereerste certificaat

Oud-voorzitter van DGBC Jaap Gillis reikte in 2010 het allereerste BREEAM-NL-certificaat uit. Daarna is het hard gegaan. Inmiddels zijn er meer dan duizend gebouwen gecertificeerd die samen goed zijn voor meer dan tien miljoen vierkante meter vloeroppervlakte utiliteit. Een voorbeeld: het grootste kantoorgebouw staat in Amsterdam, het hoofdkantoor van ABN AMRO telt ruim 126 duizend gecertificeerde vierkante meter.

Focus op bestaande bouw

Dat is meteen een voorbeeldproject volgens manager van BREEAM-NL Edwin van Noort: “De focus gaat steeds meer op het verbeteren van bestaande bouw, dat sluit ook aan op het Deltaplan Duurzame Renovatie.” Juist dat is pure noodzaak volgens Van Noort. “10 miljoen is nog maar een druppel op de gloeiende plaat. Het is een goede start, maar het gaat veel te langzaam. We moeten naar de verduurzaming van 600 miljoen vierkante meter utiliteitsbouw, waarvan de helft industrie. Het gaat niet hard genoeg, er is in de markt nog niet genoeg besef van urgentie.”

Wat is tien miljoen m2

Ondanks die roep om meer verduurzaming, is van Noort trots op deze mijlpaal. De tien miljoen vierkante meter is natuurlijk een enorme oppervlakte. Een aantal vergelijkingen maken duidelijk hoeveel vierkante meter bedrijfsruimte inmiddels is gecertificeerd. Het Louvre, een van de grootste musea ter wereld, past ruim 62 keer in tien miljoen vierkante meter. Inclusief de opslagmagazijnen. Of nog beeldender: 10 miljoen vierkante meter is gelijk aan 1500 voetbalvelden.

Grote stappen

Van Noort is blij met deze mijlpaal, maar kan en wil er niet te lang bij stilstaan. “De komende periode gaat het aantal gecertificeerde vierkante meters explosief groeien met de portfolioaanpak. Hoewel ieder gebouw individueel gecertificeerd moet worden, kunnen organisaties nu namelijk in één keer alle panden in hun portfolio laten certificeren.” Die portfolioaanpak stelt snelle groei in het vooruitzicht. Van Noort verwacht de volgende mijlpaal al snel te begroeten: “In 2020 hebben we de 20 miljoen vierkante meter te pakken, daar gaan we voor! Maar als we met Nederland echt aan de Parijse doelenstellingen willen voldoen, moeten we in totaal 600 miljoen vierkante meter verduurzamen. En dat is nog zonder woningen…”

 

Gerelateerd nieuws

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...

Nieuw BREEAM-NL Magazine: Back to the Future

12 maart 2024
BREEAM-NL gaat ‘back to the future’. Tijdens het Nationaal BREEAM Congres op 28 maart in het Beatrix Theater én in een gloednieuwe...