Nieuws

LCA-kosten voor NMD productkaarten vergoed via MIA

Ook in 2021 komen circulaire gebouwen en woningen mogelijk in aanmerking voor Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Een levenscyclus-analyse (LCA) is hier voor nodig. De kosten voor een LCA kunnen nu worden meegenomen in de kosten die voor MIA worden opgevoerd. Een win-win situatie, fiscaal voordeel voor circulaire projecten en mogelijkheid voor meer poducten in de Nationale Milieudatabase (NMD).

Circulaire materialen en gerycelde grondstoffen

Om in aanmerking te komen voor MIA, moeten circulaire gebouwen en woningen ze onder andere voldoen aan de eis dat er tenminste 5 bouwmaterialen in het gebouw zijn verwerkt die met een categorie 1 productkaart zijn opgenomen in de Nationale Milieudatabase.

Daarnaast moeten deze materialen voor tenminste 50 procent bestaan uit gerecyclede grondstoffen of kunnen worden hergebruikt (tenminste 20 procent producthergebruik). Dit moet blijken uit de LCA die dient als basis voor de categorie 1 productkaart.

Meer materialen in de NMD

De kosten van het laten maken van een LCA-rapport kunnen oplopen. Dit kan voor sommige producenten een belemmering zijn om een LCA-rapport te laten opstellen en te laten opnemen in de NMD. Om deze drempel te verminderen, bestaat de mogelijkheid voor gebouweigenaren om de onderzoekskosten voor het opnemen van in het gebouw toegepaste materialen in de Nationale Milieudatabase op categorie 1 niveau mee te nemen in de kosten die voor MIA worden opgevoerd. Gebouweigenaren hebben zo meer keuzevrijheid in de toe te passen circulaire materialen in hun bouwproject (met een lagere MPG-score tot gevolg) en producenten van deze materialen krijgen een grotere exposure door opgenomen te zijn in de NMD en hoeven hiervoor niet alle kosten zelf te dragen.

Wil je meer weten over het maken van een LCA en hoe je dit als bouwprofessional gebruikt? Op donderdag 9 september organiseert DGBC een webinar over het Level(s) framework. Tijdens dit eerste (online) congres van het project Life Level(s) wordt specifiek ingegaan op de Life Cycle Assessment (LCA) gerelateerde indicatoren.

Meer informatie en aanmelden vind je hier.

Gerelateerd nieuws

Exterieur hoofdkantoor Fugro

Toekomstbestendig bouwen in de praktijk: Fugro's nieuwe hoofdkantoor

15 mei 2024
Hoe bereik je een duurzaam en toekomstbestendig kantoor? In gesprek met Michiel Dessens, Project Director Fugro New Headquarters, en Isolda...
BREEAM letters op Nationaal BREEAM Congres in Beatrix Theater

Is het nou BREAM, BREAAM of BREEAM?

13 mei 2024
Als je wilt aantonen hoe duurzaam een gebouw is, kun je daar in Nederland verschillende instrumenten en keurmerken voor gebruiken. Daarbij...
BREEAM-NL modulaire updates

Stap voor stap verduurzamen met kleinere updates van BREEAM-NL

8 mei 2024
Waar energie en gezondheid de belangrijkste onderwerpen waren in de beginjaren van BREEAM-NL, spelen circulariteit, klimaatadaptatie en...