Nieuws

LCA-kosten voor NMD productkaarten vergoed via MIA

Ook in 2021 komen circulaire gebouwen en woningen mogelijk in aanmerking voor Milieu-Investeringsaftrek (MIA). Een levenscyclus-analyse (LCA) is hier voor nodig. De kosten voor een LCA kunnen nu worden meegenomen in de kosten die voor MIA worden opgevoerd. Een win-win situatie, fiscaal voordeel voor circulaire projecten en mogelijkheid voor meer poducten in de Nationale Milieudatabase (NMD).

Circulaire materialen en gerycelde grondstoffen

Om in aanmerking te komen voor MIA, moeten circulaire gebouwen en woningen ze onder andere voldoen aan de eis dat er tenminste 5 bouwmaterialen in het gebouw zijn verwerkt die met een categorie 1 productkaart zijn opgenomen in de Nationale Milieudatabase.

Daarnaast moeten deze materialen voor tenminste 50 procent bestaan uit gerecyclede grondstoffen of kunnen worden hergebruikt (tenminste 20 procent producthergebruik). Dit moet blijken uit de LCA die dient als basis voor de categorie 1 productkaart.

Meer materialen in de NMD

De kosten van het laten maken van een LCA-rapport kunnen oplopen. Dit kan voor sommige producenten een belemmering zijn om een LCA-rapport te laten opstellen en te laten opnemen in de NMD. Om deze drempel te verminderen, bestaat de mogelijkheid voor gebouweigenaren om de onderzoekskosten voor het opnemen van in het gebouw toegepaste materialen in de Nationale Milieudatabase op categorie 1 niveau mee te nemen in de kosten die voor MIA worden opgevoerd. Gebouweigenaren hebben zo meer keuzevrijheid in de toe te passen circulaire materialen in hun bouwproject (met een lagere MPG-score tot gevolg) en producenten van deze materialen krijgen een grotere exposure door opgenomen te zijn in de NMD en hoeven hiervoor niet alle kosten zelf te dragen.

Wil je meer weten over het maken van een LCA en hoe je dit als bouwprofessional gebruikt? Op donderdag 9 september organiseert DGBC een webinar over het Level(s) framework. Tijdens dit eerste (online) congres van het project Life Level(s) wordt specifiek ingegaan op de Life Cycle Assessment (LCA) gerelateerde indicatoren.

Meer informatie en aanmelden vind je hier.

Gerelateerd nieuws

BREEAM-NL Assessor Hannah van der Leij: “Bij het Rijksmuseum is op ieder vlak nagedacht over duurzaamheid”

21 juli 2021
DGBC bracht onlangs een bezoekje aan het Rijksmuseum vanwege het behalen van een BREEAM-NL Outstanding certificaat. Hannah van der Leij...

Framework voor circulaire bestaande gebouwen internationaal gepresenteerd

19 juli 2021
Het internationale framework voor circulaire bestaande gebouwen is tijdens de WasteBuild-conferentie op vrijdag 16 juli aangeboden aan Tom...

Rhenus profiteert als eindgebruiker van keuze voor duurzaam logistiek gebouw

15 juli 2021
Als directeur van Rhenus Contract Logistics in Nederland stak Alphons van Erven in 2017 zijn nek uit. Met de ontwikkeling van een markant...