Nieuws

Lancering EU Taxonomie-verklaring op PROVADA

Om je investeringen echt groen te noemen, moet je voldoen aan de spelregels van de EU Taxonomie. Maar hoe laat je zien dat jouw vastgoed volstaat? Vandaag is op vastgoedbeurs PROVADA de EU Taxonomie-verklaring gelanceerd. Deze verklaring krijg je bij een BREEAM-NL In-Use V6 certificering en maakt inzichtelijk welke onderdelen in lijn zijn met de Europese maatlat. 

Rudy van der Helm, manager Ontwikkeling en Beheer bij DGBC: “Voldoen aan de nieuwe groene Europese spelregels is een stuk eenvoudiger met BREEAM-NL. Met deze verklaring kan je in één keer laten zien aan investeerders, accountants en financiers dat jouw gebouw voldoet aan de eisen van de EU Taxonomie. Dit voorkomt veel dubbel werk en het pakt vaak ook gunstig uit, want de eisen van BREEAM-NL gaan over het algemeen verder dan de huidige regels uit de EU Taxonomie. Daarnaast biedt BREEAM-NL inzage in hoe je nog verder kunt verduurzamen.”  

De verklaring is vanaf vandaag beschikbaar in de Assessmenttool, de online portal van BREEAM-NL, voor bestaande utiliteitsgebouwen en woningen met een BREEAM-NL In-Use V6 certificering. Tijdens het certificeringsproces wordt op onafhankelijke wijze getoetst of het gebouw voldoet aan de Europese duurzaamheidscriteria.

Eenduidige interpretatie

Eind mei heeft DGBC de eerste Nederlandse handreiking gepubliceerd over de EU Taxonomie. In samenwerking met meer dan 30 marktpartijen is er een landelijke vertaalslag gemaakt voor de Nederlandse bouw- en vastgoedsector met daarin toelichting op de eisen waaraan men moet voldoen. Met deze handreiking wil DGBC borgen dat financiële activiteiten in de bouw- en vastgoedsector op dezelfde manier worden beoordeeld in Nederland. Dit zorgt voor een gelijk speelveld voor het aantrekken van kapitaal en een eerlijke en transparante aanduiding van ‘groene’ activiteiten. 

Claire van der Staaij, sector banker Real Estate bij ABN AMRO: “Wat we tot nu toe hebben gemerkt in de implementatie van de EU Taxonomie is dat de criteria sector specifiek zijn, maar soms ook open voor interpretatie. Het handreikingsdocument van DGBC helpt bij dat laatste en zorgt voor een eenduidige interpretatie over de gehele markt, inclusief de financiële sector.”

Vergelijking BREEAM-NL en EU Taxonomie

Vandaag is ook de vernieuwde versie gepubliceerd van de vergelijking tussen BREEAM-NL en EU Taxonomie. Het is een geüpdatete versie van het rapport dat DGBC in 2022 heeft gepubliceerd waarin de raakvlakken tussen BREEAM-NL en de EU Taxonomie inzichtelijk zijn gemaakt. In de vernieuwde versie zijn de laatste inzichten rondom de EU Taxonomie verwerkt in het overzicht. 

Lees hier de vergelijking tussen BREEAM-NL en EU Taxonomie

Meer weten over de EU Taxonomie-verklaring? En hoe dit het certificeringsproces verandert voor BREEAM-NL Experts of Assessoren? Meld je aan voor het webinar op 21 juni ‘Aantoonbaar duurzaam met BREEAM-NL In-Use en de EU Taxonomie’. 

Gerelateerd nieuws

Elke opdrachtgever van een BREEAM-NL certificering krijgt een officieel certificaat, wanneer het keurmerk is behaald. Je kunt ook een houten plaquette bestellen.

BREEAM-NL: laat het zien met een plaquette

19 april 2024
Heb je een BREEAM-NL keurmerk behaald, dan wil je dat natuurlijk laten zien. Dat kan met een houten BREEAM-NL...

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...