Nieuws

Jaaroverzicht BREEAM-NL: ook in 2019 weer massaal omarmd

DGBC presenteert met trots het BREEAM-NL Jaaroverzicht 2019. Trots, omdat het opnieuw een goed jaar was voor de verduurzaming. In 2019 werden weer meer vierkante meters gebouwen verduurzaamd dan voorgaande jaren. Nieuwbouw en Renovatie groeide met ruim twintig procent, terwijl In-Use bijna met de helft groeide. Het Jaaroverzicht 2019 herbergt dan ook een reeks feiten en aansprekende projecten over een goed jaar voor BREEAM-NL.

Dat het keurmerk Nieuwbouw en Renovatie flinke groeide is voor DGBC geen verrassing. De nieuwe beoordelingsrichtlijn voor het keurmerk wordt in 2020 in gebruik genomen, veel gebouweigenaren en vastgoedontwikkelaars grijpen dan traditioneel de kans om daar niet op te wachten en nog tegen de huidige standaarden te certificeren. Een ontwikkeling die DGBC ook al zag bij eerdere lanceringen van nieuwe beoordelingsrichtlijnen.

Need to have

Maar dat zal niet de enige reden zijn dat BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie zo sterk is gegroeid. Fredericke Reijerkerk van DGBC zegt daarover: “Duurzaamheid is tegenwoordig geen nice to have meer, het is een need to have geworden voor gebouweigenaren en vastgoedontwikkelaars. Deels omdat zij zelf een duurzame ambitie hebben, maar ook omdat huurders en investeerders dat steeds vaker eisen.”

Portfolio-aanpak

Diezelfde ontwikkeling is ook te zien bij het keurmerk In-Use. Daar was zelfs een nog sterkere groei te noteren: een stijging van 46,43% ten opzichte van 2018. Programmamanager BREEAM-NL In-Use Thomas Metz vertelt: “De toenemende aandacht voor het verduurzamen van bestaand vastgoed is terug te zien in een toenemend gebruik van BREEAM-NL In-Use. Steeds meer nieuwe organisaties starten met BREEAM-NL In-Use om actief de route naar een duurzame huisvesting te managen, monitoren en te toetsen.” Helemaal blij is hij met het grote aantal organisaties dat BREEAM-NL In-Use blijft inzetten. “Dat geeft het vertrouwen dat we hen goed bedienen en is naast de nieuwe gebruikers, de basis voor verbreding en groei.

Nog veel te winnen

Dat er, ondanks de groei, nog veel te winnen is, blijkt wel uit het volgende cijfer. Een BREEAM-NL In-Use gecertificeerd kantoor in 2019, verbruikt gemiddeld 32,43% minder energie dan het gemiddelde energieverbruik van een kantoor in Nederland. Een prachtig cijfer, maar het betekent ook dat er nog veel niet-duurzame kantoren zijn. DGBC blijft zich ook in 2020 onverminderd inzetten voor het verduurzamen van gebouwen. Niet alleen kantoren, maar alle gebouwen in Nederland.

Het BREEAM-NL Jaaroverzicht 2019 is nu voor iedereen te downloaden.


Gerelateerd nieuws

‘De jongere generatie inspireert mij enorm’

15 september 2021
Het goede voorbeeld geven doen ze graag bij de gebiedsontwikkelaar AM. En daarom beschikt hun eigen kantoor, het AM Huis te Utrecht, over...
Kom jij ons team versterken?

Vacatures bij DGBC: kom jij ons team versterken?

9 september 2021
Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is een enorme opgave. Met DGBC geven we die opgave vorm. Dat doen we samen met onze partners. En...

Lees de Whitepaper: Een gezonde werkomgeving met BREEAM-NL

2 september 2021
Het afgelopen anderhalf jaar is de focus op een gezonde werkplek nog belangrijker geworden. Vaak is een duurzame werkplek ook een gezonde...