Nieuws

Hoe adaptief is jouw gebouw? 

Vanmiddag presenteren W/E-adviseurs en DGBC samen met het Transitieteam Circulaire Bouweconomie de nieuwe methode om het adaptief vermogen van gebouwen te bepalen. Deze methode  brengt de adaptiviteit van gebouwen in kaart, als basis voor de instrumenten GPR Gebouw en BREEAM-NL. De methode is vanaf nu te downloaden via de website van DGBC.

Adaptiviteit voor een Circulaire Economie

Binnen de circulaire economie is een van de uitgangspunten om producten zoveel mogelijk te ontwikkelen in de vorm waarin ze lang meegaan en met kleine aanpassingen gebruikt kunnen worden in een nieuwe context. Dit geldt uiteraard ook voor gebouwen. Wanneer een gebouw wordt (her)ontwikkeld is meestal de functie die het gebouw bij oplevering krijgt leidend in het ontwerpproces. Na verloop van tijd zal de vraag naar de functionaliteiten in het gebouw veranderen.

Door vernieuwingen zullen voor dezelfde functie andere functionaliteiten vereist worden en naar sommige functies kan de vraag afnemen. Met een aantal ingrepen in het ontwerp kan ervoor worden gezorgd dat het gebouw eenvoudig aanpasbaar is, waardoor het meer voorbereid is op toekomstige aanpassingen. We noemen dit het adaptief vermogen van het gebouw.

GPR Gebouw en BREEAM-NL

De ontwikkelde methode geeft een indicatie van het adaptief vermogen van een gebouw in een nog onbekende toekomst en dient als basis voor de doorontwikkeling van instrumenten GPR Gebouw en BREEAM-NL. De methode is niet bedoeld voor de beoordeling van de geschiktheid van een gebouw om in het heden (zonder of met een beperkte ingreep) aan een behoefte te kunnen voldoen.

Methode vanaf nu beschikbaar

De methode bestaat uit drie documenten:

  1. Rekentool adaptief vermogen
    Excel document, waarmee het adaptief vermogen van een gebouw kan worden vastgesteld.
  2. Gebruikersinstructie rekentool
    Deze instructie geeft aan op welke wijze de rekentool moet worden ingevuld.
  3. Onderbouwingsdocument Indicatoren
    Per indicator is hier uitgewerkt aan welke voorwaarden moet worden voldaan om een antwoordoptie te kunnen kiezen.

Deze methode is een deeluitwerking van de brede methode die is beschreven in het rapport Gebouwen met Toekomstwaarde.

Lancering methode

Donderdag 9 juni om 14:00 uur wordt de methode gelanceerd en toegelicht tijdens een webinar.

Bekijk het volledige programma en meld je aan.

 

Gerelateerd nieuws

Whitepaper Fiscale regelingen en subsidies voor duurzame gebouwen in 2024

Fiscale regelingen en subsidies voor duurzame gebouwen in 2024

29 februari 2024
Met het oog op de energie- en klimaatdoelen voor 2030 en 2050 investeert de Nederlandse overheid fors in subsidies en fiscale instrumenten...

BREEAM-NL Nieuwbouw en Het Nieuwe Normaal: wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

15 februari 2024
Dutch Green Building Council (DGBC) en Cirkelstad willen de transitie naar een circulaire bouwsector versnellen. Beide organisaties...
Stijn Schoonderwoerd, Algemeen Directeur Nationale Opera & Ballet en Julie Fuchs Duurzaamheid coördinator, krijgen het BREEAM-NL certificaat overhandigd uit handen van Rudy van der Helm, Manager Ontwikkeling en Beheer bij DGBC.

Nationale Opera & Ballet scoort hoog met nieuw BREEAM-NL certificaat

6 februari 2024
 Zwaardere duurzaamheidscriteria en een hogere score in 2023.   Nationale Opera & Ballet ontvangt de kwalificatie ‘Very...