Nieuws

Gebouw van de maand: Hive in Wageningen

Het Unilever Foods Innovation Centre ‘Hive’ is een open multifunctioneel gebouw met kantoren, laboratoria, keukens en een minifabriek voor nieuwe producten. Het kreeg eerder dit jaar een BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie oplevercertificaat Outstanding met een score van 93,24 procent. Het pand is energieneutraal, multifunctioneel, flexibel, gaat volgend jaar helemaal van het aardgas af en is BREEAM-NL Gebouw van de maand.  

Hier ontwikkelt Unilever voedingsproducten voor al haar wereldwijde merken en werken experts aan een duurzamer voedselsysteem. John van der Draaij, Site Operations Manager van Unilever: “Ik stuur alle facilitaire en technische diensten aan en was daarom bij het BREEAM-NL traject betrokken.” Hij heeft ook producten en materialen onder zich. Door deze afdeling komen zo'n 1.700 grondstoffen binnen die medewerkers en studenten in de laboratoria en de minifabriek kunnen gebruiken om nieuwe producten te maken.  

Minifabriek 

In de minifabriek maken ze op kleine schaal bijvoorbeeld bouillonblokjes, mayonaises en producten voor de Vegetarische Slager. "We delen ook apparatuur met Wageningen University and Research. Daar staan nu installaties van ons die trillingsgevoelig zijn, bijvoorbeeld de installatie om de structuur van moleculen te meten. Die konden we hier niet kwijt, omdat we een open en licht pand wilden met zo min mogelijk beton en dat is niet trillingvrij. Nu kunnen wij er samen gebruik van maken”, aldus Van der Draaij.  

Het gebouw bevat daarnaast kantoren en er is een tuin bij. Unilever wilde een campusachtige plek voor hun voedingsinnovatiecentrum waar de laboratoria uit Polen, Duitsland en Vlaardingen konden samenkomen en samenwerken met kleinschalige bedrijven, partners, onderzoeksinstituten en studenten. Zo kwam Unilever in Wageningen uit.  

Keuze voor BREEAM-NL 

Het bedrijf wilde een keurmerk en had de keuze tussen BREEAM-NL en WELL. Van der Draaij: “In het projectteam is besloten dat BREEAM-NL beter bij onze organisatie past en ook bij onze omgeving, omdat veel van onze partners daar al mee werken.” Het bedrijf koerste af op Excellent, maar Outstanding was binnen handbereik. “We hebben het hoofdkantoor gevraagd om financiële hulp om dat te halen en dat is gelukt. Waarom? We willen de duurzaamste zijn en onze filosofie is om de CO2-voetafdruk te verlagen en goed te doen voor de wereld. Dit past daarbij", zegt de site operations manager. Het gebouw is daarom zo uitgerust dat het energie neutraal is door onder andere de toepassing van aardwarmte en zonnepanelen.  

Door BREEAM-NL is er nu ionisatie van de lucht, waardoor aerosolen minder schadelijk voor de gezondheid zijn, en dit zorgt voor een beter binnenklimaat. Regenwater wordt hergebruikt, er is een warmtekoudebron aangelegd, overal hangen sensoren om het binnenklimaat te meten en aan te passen, en de tuin draagt bij aan de biodiversiteit. 

Proces 

Het proces rond de certificering verliep volgens de manager goed, al was het flink wat papierwerk. “Je moet alles onderbouwen. Onze BREEAM-NL adviseur Albert-Jan Vermeulen van MAT25 heeft ons daar enorm bij geholpen", zegt Van der Draaij. Concessies waren niet nodig om Outstanding te halen. “Mogelijk hebben we ergens een innovatiecredit laten liggen, omdat die niet haalbaar was voor ons, maar we hebben alles kunnen doen wat we wilden."  

De optie verder verduurzamen staat altijd open, maar Van der Draaij zint nog op maatregelen, buiten het uitbannen van het laatste zuchtje aardgas in 2024. Hij overweegt ook een BREEAM-NL In-Use voor het pand op termijn. Of het BREEAM-NL -traject simpeler kan? “Je moet het niet makkelijker maken, wel beter. Mensen moeten hun best doen om het te halen. Ik vond het een prima proces. Maar doe het nooit alleen. Wij hadden veel aan de BREEAM-NL Experts. Je hebt een deskundige nodig. En bereid je goed voor. Ook op de vraag hoe ver je wil gaan, wat je daarvoor over hebt en wanneer het genoeg is. Kijk daarvoor naar je portemonnee, maar ook naar de organisatie en of je het kan onderhouden. Het moet wel haalbaar zijn en blijven", besluit Van der Draaij.  

Gebouwgegevens op een rij: 

  • Bruto vloeroppervlak: 40.850 m2 (inclusief parkeergarage)  
  • Programma: Kantoor, laboratorium, experience kitchens, restaurant, pilot plant en garage  
  • Start ontwerp: Najaar 2016  
  • Oplevering: Oktober 2019  
  • Architect: Paul de Ruiter Architects
  • Interieurarchitect: Fokkema & Partners Architecten
  • Aannemer: Dura Vermeer Bouw Hengelo 
  • Adviseur technische installaties: DWA 
  • BREEAM-NL Experts: DWA en MAT25 
  • BREEAM-NL Assessor: W4Y Adviseurs B.V. 

Het Gebouw van de maand is een gebouw met BREEAM-NL certificering. Eens in de maand lichten we een project uit met beschrijving van het proces van het halen van het keurmerk.  

Gerelateerd nieuws

Elke opdrachtgever van een BREEAM-NL certificering krijgt een officieel certificaat, wanneer het keurmerk is behaald. Je kunt ook een houten plaquette bestellen.

BREEAM-NL: laat het zien met een plaquette

19 april 2024
Heb je een BREEAM-NL keurmerk behaald, dan wil je dat natuurlijk laten zien. Dat kan met een houten BREEAM-NL...

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...