Nieuws

Energy Academy Europe: Outstanding met uniek low-tech energieconcept

Samen met de Hanzehogeschool Groningen en de New Energy Coalition nam de Rijksuniversiteit Groningen enige jaren geleden het initiatief voor de Energy Academy Europe (EAE). Met zeer veel succes, want dit bijzondere project behaalde in 2018 een BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie Bespoke certificering, met score Outstanding (meer dan 85% van de gestelde BREEAM-doelen is behaald). Bovendien won de EAE al in 2017 de internationale BREEAM Awards (categorie ‘Mixed Use & Other’). 

Low-tech benadering

Uitgangspunt voor de EAE is dat het een plek moet zijn waar ontmoeting en kennisuitwisseling centraal staat. “Een plaats die innovatie en energie uitstraalt en tegelijkertijd natuurlijk aanvoelt.” De volledige gebouwgebonden energievraag en meer dan de helft van de gebruikergebonden vraag van EAE wordt gedekt door de 4.000 m2 PV-panelen. Bij het ontwerp en de bouw van de academy is gekozen voor een zogeheten low-tech benadering van het energievraagstuk. De buitenschil wordt maximaal ingezet voor het oogsten van energie. “Het gebouw maakt optimaal gebruik van wat in ruime mate voorhanden is: de elementen aarde, water, lucht en zonlicht.

Flink besparen

“Met een 200 meter lang luchtkanaal onder het gebouw gebruiken we de aarde voor koeling of juist opwarming van de lucht. De ventilatie wordt aangejaagd door een ‘zonneschoorsteen’ in de nok van het dak, waardoor de retourlucht weg kan.” Verder gebruikt het gebouw regenwater als spoelwater en zonlicht via de al eerdergenoemde PV-panelen. Door de innovatieve omgang met duurzame energiebronnen verwacht de RUG op lange termijn eveneens flink te besparen op exploitatielasten. 

Foto: Ronald Zijlstra

Gerelateerd nieuws

Elke opdrachtgever van een BREEAM-NL certificering krijgt een officieel certificaat, wanneer het keurmerk is behaald. Je kunt ook een houten plaquette bestellen.

BREEAM-NL: laat het zien met een plaquette

19 april 2024
Heb je een BREEAM-NL keurmerk behaald, dan wil je dat natuurlijk laten zien. Dat kan met een houten BREEAM-NL...

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...