Nieuws

DuurzaamheidsCertificering: ‘Je hoeft niet meteen een 10 te halen’

Het gezamenlijke succesverhaal van Daniël van der Flier en Pim Klinkenberg begon in de studiebanken. Nu staan zij aan het roer van DuurzaamheidsCertificering. Hun missie: het verduurzamen en certificeren van vastgoed makkelijker, begrijpelijker en toegankelijker maken. 

 

Dat sluit goed aan bij de missie van DGBC. Daarom sloot DuurzaamheidsCertificering zich aan als DGBC-partner. “Iedereen om ons heen reageerde met: hè hè, eindelijk”, lacht Klinkenberg. Want de samenwerking gaat ver terug. Bij een installateur kwamen zij voor het eerst in aanraking met BREEAM-NL. Klinkenberg vervulde een commerciële rol, Van der Flier een operationele. “In 2011 was er een project waarbij alle partijen een BREEAM-NL Outstanding kwalificatie wilden halen. Onder het mom van: ‘je deed toch iets met duurzaamheid, dus dat gaat je vast wel lukken’, kwam het project bij mij terecht en ging ik ermee aan de slag”, vertelt Van der Flier. Een paar jaar later hebben zij zich met DuurzaamheidsCertificering volledig gespecialiseerd in BREEAM-NL en andere keurmerken, zoals GPR en WELL.  

Gedreven clubje 

Klinkenberg: “We zijn met z’n tweeën gestart en inmiddels werken we hier met 8 mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn om te verduurzamen.” Van der Flier vult aan: “Het is een heel gedreven en divers clubje. De een heeft een achtergrond in de mode, de ander in logistiek. Niet iedereen kent het kunstje al. Maar het begint bij die motivatie. Van daaruit leren we iedereen inhoudelijk hoe verduurzaming van vastgoed en certificeren met bijvoorbeeld BREEAM-NL werkt.” 

BREEAM Assessor of the Year 

Hoe het BREEAM-NL certificeringsproces verloopt weten Klinkenberg en Van der Flier maar al te goed. Beiden zijn al jaren BREEAM-NL Expert en Assessor voor de schema’s Nieuwbouw en Renovatie en In-Use. In 2020 werd Van Der Flier uitgeroepen tot ‘BREEAM Assessor of the Year’. En dit jaar zijn de internationale BREEAM Awards weer terug. “We hebben net een paar projecten ingediend voor de awards”, vertelt van der Flier enthousiast. Hij noemt voorbeelden van recente projecten waar ze trots op zijn, zoals the Mall of the Netherlands en het nieuwe hoofdkwartier van Fugro. 

Vet onder de eis voor Paris Proof kantoren 

Natuurlijk is ook hun eigen kantoor BREEAM-NL gecertificeerd. Het pand kreeg een Excellent kwalificatie. Klinkenberg: “We kunnen iedereen wel proberen te overtuigen van het belang van BREEAM-NL en duurzaamheid, maar dan moet je zelf ook certificeren. En daarom hebben we ook onze handtekening onder het Paris Proof Commitment gezet.” Ze hebben geen lange weg meer te gaan naar Parijs. “De lat mag wel wat hoger”, stelt Van der Flier. “We zitten vet onder de eis van 70 kWh/m2 voor kantoren. Het scheelt natuurlijk dat we geen bedrijf met 400 medewerkers hebben. Je uitstoot meten en reduceren is een stuk makkelijker als klein en compact bedrijf.” Klinkenberg knikt instemmend: “en het helpt ook dat we de afgelopen jaren flink hebben verduurzaamd. Dat zie je nu terug. Als je in één keer Paris Proof wil worden, komt er veel meer bij kijken.” 

Ieder succes vieren 

Ze raden aan om stap voor stap te verduurzamen. “Je hoeft niet meteen hele hoge eisen te stellen. Veel partijen willen meteen een A+++ label of BREEAM-NL Outstanding kwalificatie halen. Maar zo’n hoge lat kan op korte termijn tot teleurstelling leiden. Het is moeilijk om meteen een 10 te halen. Het is beter om realistisch te zijn en een groeipad uit te stippelen. Als je deze maand beter bezig bent dan de vorige, is dat weer een succesje om te vieren”, vindt Van der Flier. 

Regenwoud beschermen 

Dat duurzaamheid verder gaat dan het gebouw toont DuurzaamheidsCertificering met haar eigen acties aan. Ze zetten stappen in de hele bedrijfsvoering. Elk kwartaal maken ze hun uitstoot inzichtelijk. “Daarmee creëren we bewustwording. Hoewel veel mensen al elektrisch rijden, pakken ook steeds meer mensen de trein of stappen ze op de fiets”, zegt Van der Flier. Ook zijn ze overgestapt naar Triodos Bank. Een deel van de omzet schenken ze aan Work with Nature. “Dat doen we elk jaar om het regenwoud te helpen beschermen.” 

Kennis vertalen naar de praktijk 

Met verduurzamen moet je gewoon beginnen, luidt de boodschap. Maar waar? En hoe? Veel partijen weten niet precies wat er allemaal op hen afkomt als het over duurzaamheid of Europese regelgeving gaat. Daarom wil DuurzaamheidsCertificering meer strategisch meedenken met haar klanten, adviseren over rapportageverplichtingen en aan de voorkant betrokken zijn bij het duurzaam inrichten van de bedrijfsvoering. 

“Er zijn enorm veel termen en regels waarvan niet iedereen weet wat het in de praktijk betekent. Klimaatadaptief bouwen bijvoorbeeld, maar ook veranderende regelgeving rondom de EU Taxonomie, CSRD en ESG. We helpen onze klanten om dit kleiner, praktisch en overzichtelijk te maken. Daarbij gebruiken we BREEAM-NL en andere instrumenten als blauwdruk”, legt Klinkenberg uit. Ze zien ook een rol weggelegd voor DGBC: “Je moet een platform blijven dat kennis eenvoudig vertaald naar de praktijk voor alle partijen in de bouw- en vastgoedsector. Daarin kunnen we meer samenwerken.” 

Gerelateerd nieuws

BREEAM-NL gecertificeerd distributiecentrum Van Acht Koel & Vriesopslag in Veghel

Hoe Van Acht in 9 maanden een BREEAM-NL Outstanding distributiecentrum bouwde

4 september 2024
Voor de bouwhekken stond het vol met toeschouwers: allerlei professionals waren benieuwd hoe Van Acht Koel- & Vriesopslag het nieuwe...

Help ons om BREEAM-NL te verbeteren: geef feedback op geplande wijzigingen

27 augustus 2024
Geen compleet nieuwe beoordelingsrichtlijn, maar wel verbeterde credits: dat hopen we te bereiken met de modulaire update van BREEAM-NL. We...
BREEAM-NL modulaire kubussen

Eerste consultatieronde modulaire update BREEAM-NL wegens succes verlengd

12 augustus 2024
Vanaf dit jaar krijgen de BREEAM-NL richtlijnen vaker kleine aanpassingen. Dit noemen we ook wel een modulaire update. Daarin nemen we...