Nieuws

Drie vragen aan Lizette van Zuilen: assessor van het jaar

Lizette van Zuilen werkt sinds 2011 bij C2N en was onder andere betrokken bij de totstandkoming van The Edge, DC Newlogic III en Tilburg University The Cube. Begin maart werd haar toewijding en expertise op het gebied van BREEAM beloond: ze werd tijdens de BREEAM-awards 2019 in Londen verkozen tot een van de drie beste assessoren van het jaar.

De onvermijdelijke vraag: had je verwacht dat je zou winnen?
“Ik was enorm verrast en wist zelfs niet van het bestaan van deze Award af. Niet eerder heeft een Nederlandse assessor deze prijs ontvangen. Ik ben er erg blij mee. Het is een vorm van waardering voor het werk dat ik heb verricht aan alle mooie en uitdagende projecten in de afgelopen jaren.”

Waar moet een goede assessor in jouw ogen aan voldoen?
“Elke assessor is uniek en heeft z’n eigen kwaliteiten. Ik vind het belangrijk dat de beslissingen die ik neem als assessor, in lijn zijn met de Beoordelingsrichtlijn van BREEAM. Maar daarnaast vind ik het eigenlijk nog belangrijker om verder te kijken dan de regels en mee te denken met het ontwerp en bouwteam om een zo duurzaam mogelijk gebouw te realiseren. Ik denk graag mee met het team om oplossingen aan te dragen en niet alleen maar dingen af te keuren. Het is belangrijk om een team enthousiast te maken voor duurzaamheid en begrip te kweken. Daar hoort een uitleg bij: waarom dingen moeten zoals ze moeten.”

Hoe ervaar je het werken met BREEAM?
“BREEAM is een goede methode om de duurzaamheid van een gebouw te meten. Bovendien heeft de opdrachtgever dankzij BREEAM, de garantie dat een bouwproject aan bepaalde vooraf afgesproken kwaliteitseisen zal voldoen. Ik zie als assessor dat dit in de praktijk ook echt zo werkt. Als zaken op een andere manier worden ingevuld dan afgesproken, komt dit bij een inspectie meestal wel aan het licht. Wat de Beoordelingsrichtlijn zelf betreft, ontwikkelt deze zich en wordt daardoor steeds beter. Maar het blijft een uitdaging om, door de verschillen in interpretatie van de BRL, als assessor met de juiste onderbouwing de juiste beslissingen te nemen bij de assessments."

Gerelateerd nieuws

Elke opdrachtgever van een BREEAM-NL certificering krijgt een officieel certificaat, wanneer het keurmerk is behaald. Je kunt ook een houten plaquette bestellen.

BREEAM-NL: laat het zien met een plaquette

19 april 2024
Heb je een BREEAM-NL keurmerk behaald, dan wil je dat natuurlijk laten zien. Dat kan met een houten BREEAM-NL...

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...