Nieuws

Concreet keurmerk tegenover of naast lange termijndoelen

BREEAM-NL is een heel concreet keurmerk met eisen en lijstjes die je kunt afvinken om een certificaat voor een duurzaam gebouw of gebied te halen. Daarnaast staan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030 van de Verenigde Naties. DGBC vergeleek de twee met elkaar, maar zijn ze wel te vergelijken of zelfs verenigbaar? 

Het nut van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals of SDG’s) is meer aandacht voor de lange termijn op het gebied van duurzaamheid. “Voor een duurzame samenleving moet je kijken naar die langere termijn. De doelen zijn nu gesteld op vijftien jaar voor 2030, en die urgentie van dat jaartal is belangrijk, maar soms moet en mag je verder kijken”, zegt Ivy de Bruijn van SDG Nederland. Dat is de coördinerende instantie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen vanuit de maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, bedrijven, koepelorganisaties, decentrale overheden, bewonersorganisaties, jongeren; in totaal meer dan 2.000 organisaties. 

Tim Habraken van CBRE: “Ik mag hopen dat de mensen in ons vakgebied deze doelen kennen, al is het maar globaal. Wat ik wel zie, is dat cynici de doelen gebruiken om recht te praten wat krom is, door uit te leggen dat ze bijdragen aan de doelen. De SDG’s zijn soms ook vaag. Bij het concretiseren worstelen velen nog met hoe we ze actief gaan gebruiken en inzetten, zonder telkens in verslagen te herhalen dat je bijdraagt aan de doelen, maar geen acties te definiëren.” 

Lees het hele interview in BREEAM-NL Magazine 2022 

Gerelateerd nieuws

Elke opdrachtgever van een BREEAM-NL certificering krijgt een officieel certificaat, wanneer het keurmerk is behaald. Je kunt ook een houten plaquette bestellen.

BREEAM-NL: laat het zien met een plaquette

19 april 2024
Heb je een BREEAM-NL keurmerk behaald, dan wil je dat natuurlijk laten zien. Dat kan met een houten BREEAM-NL...

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...