Nieuws

Clemens Brenninkmeijer: “Certificeren is geen doel op zich, het geeft inzicht in waar we nu staan”

Het verduurzamen van vastgoed is een belangrijk speerpunt van Redevco. Dit doen zij onder andere met BREEAM-NL In Use, dat hen inzicht geeft in de huidige situatie van hun vastgoed en de mogelijkheden toont om concrete, duurzame stappen te zetten. DGBC stelt drie vragen aan Clemens Brenninkmeijer, managing director, van Redevco Netherlands.

Wat is de reden dat jullie met BREEAM-NL In Use zijn gaan werken?

Redevco heeft ongeveer zeven jaar geleden besloten haar hele Europese portefeuille op basis van BREEAM In-Use in kaart te gaan brengen. Omdat DGBC de licentie heeft om BREEAM-NL certificaten te verstrekken, hebben we BREEAM-NL als certificeringsmethode voor onze Nederlandse assets under management geïntroduceerd. De ‘In-Use’ methodologie sluit het beste aan bij onze pan-Europese portefeuille omdat wij overwegend in bestaand vastgoed beleggen. Andere versies van BREEAM – zoals Nieuwbouw – zijn meer gericht op de duurzaamheid van het ontwikkel- en bouwproces naast het gebouw zelf, maar de duurzaamheid van het gebouw ‘in use’ is wat ons betreft meer relevant voor de lange termijn.

Wat heeft het jullie opgeleverd? 

De BREEAM-NL In-Use methodologie benadert de duurzaamheid van een gebouw op een holistische manier. Voor ons is het certificeren van onze gebouwen niet een doel op zich, maar het geeft inzicht in waar we nu staan. Op basis daarvan kunnen we duidelijke targets bepalen en bewuste keuzes maken om onze gebouwen verder te verduurzamen waarbij alle duurzaamheidsaspecten worden meegenomen.

Op wat voor manier draagt het volgens jullie bij aan het verduurzamen van vastgoed?

Een toekomstbestendige vastgoedportefeuille bestaat wat ons betreft uit een combinatie van het selecteren van de juiste assets op de juiste plekken, samen met bewuste keuzes om te investeren in maatregelen die de functionaliteit van gebouwen en de efficiëntie van gebruik bevorderen. Wij zijn ervan overtuigd dat met steeds strenger wordende wet- en regelgeving omtrent energie-efficiëntie en CO2-uitstoot in de gebouwde omgeving, het gebruik van BREEAM In-Use ons helpt bewuste keuzes te maken en daarmee toekomstige risico’s te beperken.   

Gerelateerd nieuws

Elke opdrachtgever van een BREEAM-NL certificering krijgt een officieel certificaat, wanneer het keurmerk is behaald. Je kunt ook een houten plaquette bestellen.

BREEAM-NL: laat het zien met een plaquette

19 april 2024
Heb je een BREEAM-NL keurmerk behaald, dan wil je dat natuurlijk laten zien. Dat kan met een houten BREEAM-NL...

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...