Nieuws

BREEAM-NL Jaaroverzicht 2022: stijgende lijn voor certificeringen

2022 was een recordjaar voor BREEAM-NL: in totaal waren er 1.197 BREEAM-NL certificeringen en liep het aantal vierkante meters gecertificeerd vastgoed op naar 368 hectare. Een gebied net iets groter dan Vlieland. Welke andere interessante data en trends zijn er te noemen? Een greep uit de belangrijkste cijfers uit het BREEAM-NL Jaaroverzicht 2022.

Een jaar eerder verdubbelde het aantal certificaten al, maar 2022 vestigt een nieuw record met 1.197 BREEAM-NL certificeringen. Dat is een toename van 25 procent ten opzichte van 2021. Zo zijn er 137 nieuwbouwprojecten bekroond met het BREEAM-NL keurmerk en zijn twee gebieden gecertificeerd. Bestaande gebouwen haalden het vaakst een BREEAM-NL certificaat: 458 utiliteitsgebouwen en 600 woonprojecten. 

BREEAM-NL Gebieden 

BREEAM-NL is niet alleen veel ingezet om bestaande gebouwen en woningen aantoonbaar te verduurzamen, maar ook om om groene gebieden te ontwikkelen. Zo zijn in zeven van de twaalf gecertificeerde BREEAM-NL Gebieden inmiddels al 39 gebouwen verduurzaamd met het Nieuwbouw of In-Use keurmerk. Het Schiphol Trade Park is bijvoorbeeld in 2014 gecertificeerd, maar inmiddels zijn er negen gebouwen in het gebied aan de slag gegaan met BREEAM-NL. 

Portfolio-aanpak 

Sinds de lancering van In-Use Woningen zijn 723 projecten gecertificeerd. Dat zijn meer dan 33.000 woningen. Een zichtbare trend is dat steeds meer partijen over gaan op een portfolio-aanpak, waarbij grotere aantallen gebouwen in één keer onder de loep worden genomen. Achter het aantal certificaten zit daarom veel meer gebouwen. Het grootste portfolio in 2022 telde maar liefst 27.000 woningen.  

Bekijk het gehele BREEAM-NL Jaaroverzicht 2022 

Gemiddelde score certificaten omhoog 

Een andere trend is de toename van de BREEAM-NL score. Er is een stijgende lijn bij Nieuwbouw-, Ontwerp- en Oplevercertificaten. Vooral de score bij het opleveren is een goede indicator: die is van gemiddeld 70,89 procent in 2021 gestegen naar gemiddeld 72,8 procent in 2022.  

Rudy van der Helm, manager Ontwikkeling en Beheer bij DGBC zegt: “We zien een toename in het aantal certificeringen, dat is heel mooi en we zijn blij met de cijfers van 2022. Een van de trends die we zien is dat meer partijen hun hele portfolio toetsen, waar voorheen werd gekozen voor specifieke (top)gebouwen. Veel partijen gebruiken BREEAM-NL nu als een nulmeting voor hun portfolio en zetten hiermee stappen om de gehele portefeuille te verduurzamen. Dit onderstreept ook meteen het belang van BREEAM-NL en dat duurzame gebouwen een steeds belangrijkere factor zijn bij het maken van groene beleggingsbeslissingen.”  

Nationaal BREEAM Congres 2023 

Naast het aantal certificeringen nam ook het aantal BREEAM-NL Experts en Assessoren toe.  Er zijn 75 nieuwe Experts bijgekomen en 16 nieuwe Assessoren. In totaal hebben 127 BREEAM-NL Experts hun accreditatie verlengd door in 2022 het Nationaal BREEAM Congres te bezoeken.  

Wil je meer weten over het verduurzamen van de gebouwde omgeving en hoe BREEAM-NL je hierbij kan helpen? Kom dan naar het Nationaal BREEAM Congres op donderdag 30 maart. 

Gerelateerd nieuws

Elke opdrachtgever van een BREEAM-NL certificering krijgt een officieel certificaat, wanneer het keurmerk is behaald. Je kunt ook een houten plaquette bestellen.

BREEAM-NL: laat het zien met een plaquette

19 april 2024
Heb je een BREEAM-NL keurmerk behaald, dan wil je dat natuurlijk laten zien. Dat kan met een houten BREEAM-NL...

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...