Nieuws

Amsterdamse cultuursector omarmt BREEAM-NL

De Amsterdamse culturele sector weet het meetinstrument BREEAM-NL steeds vaker te vinden. In 2015 ontving het Van Gogh Museum als eerste museum een BREEAM-certificaat en dat werkte aanstekelijk. Onder andere het Rijksmuseum, het Stedelijke museum en het Concertgebouw kozen vervolgens voor BREEAM-NL In-Use om hun gebouwen structureel te verduurzamen. Nu is de beurt aan Muziekgebouw aan ’t IJ/Bimhuis, Meervaart Theater, Koninklijk Theater Carré en Nationale Opera & Ballet. Alle vier hebben ze onlangs een BREEAM-NL certificaat behaald.

Genoeg reden voor een feestje dus: tijdens een bijeenkomst in het Muziekgebouw hebben de deelnemers, gemeente Amsterdam, de BREEAM assessoren van Build2Live en de BREEAM expert van Royal HaskoningDHV geproost op hun bijzondere prestaties.

964 zonnepanelen

Muziekgebouw aan ’t IJ/Bimhuis wist een ‘Very good’ te behalen. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de verduurzaming van het pand. Zo zijn er onder andere 964 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, waarmee jaarlijks 270.000 kWh stroom opgewekt wordt. Eerder is de gebouwverlichting vervangen door ledverlichting en zijn er bewegingsschakelaars geïnstalleerd. Het gebouw is nu aardgasvrij en maakt gebruik van een warmte-koude bron voor de verwarming.

Energielabel A

Het Meervaart Theater wist eveneens een ‘Very Good’ in de wacht te slepen. In de afgelopen jaren zijn meerdere energiebesparende maatregelen gerealiseerd. Zo zijn de  verwarmingsketels en verlichting vervangen door energiezuinige varianten en zijn 300 zonnepanelen op het dak geplaatst. Het pand heeft hierdoor nu een Energielabel A, wat binnen BREEAM leidt tot een hoge deelscore voor Energie. De BREEAM plaquette met drie sterren heeft een inmiddels al mooi plekje bij de ingang van het theater.

Ledlampen

Bij Koninklijk Theater Carré was een van speerpunten het energieverbruik terugdringen en inzetten op afvalvermindering en afvalscheiding. Deze inspanningen hebben mede geleid tot een ‘Good’ score. Daarnaast is inmiddels is 85% van alle lichtbronnen in het theater voorzien van ledlampen. Ook aan de buitenkant is het gebouw flink verduurzaamd. Zo is er sinds de zomer van 2019 een koepeldak, waarbij een zinken dakbedekking is geplaatst die ruim 60 jaar meekan. Het koepeldak is daarbij voorzien van nieuw warmtewerend glas.

Voorbeeldrol

En ook Nationale Opera & Ballet (NOB) koos voor BREEAM-NL In Use. NOB behaalde een ‘Good’ score op alle drie de onderdelen ‘Asset’, ‘Beheer’ en ’Gebruik’. Als eerste theater heeft Nationale Opera & Ballet het derde deel, ‘Gebruik’, van BREEAM-NL In-Use doorlopen. Het certificaat en de ‘letter of compliance’ voor ‘Gebruik’ werden onlangs overhandigd door Annemarie van Doorn, directeur van DGBC. Nationale Opera & Ballet wil met de certificering haar maatschappelijke rol als toonaangevend cultureel instituut op het gebied van duurzaamheid verder ontwikkelen en als voorbeeld dienen.

Op de foto v.l.n.r.: Hannah van der Leij (assessor Build2Live), Fas Jungerius (Carré en Nationale Opera & Ballet), Mareile Zuber (gemeente Amsterdam),  Marieke Kolijn (Muziekgebouw aan ’t IJ/Bimhuis), Ragna Clocquet (BREEAM Expert Royal HaskoningDHV), Desirée Markiet (assessor Build2Live), Paul Berkman (Muziekgebouw aan ’t IJ/Bimhuis), Martin Keereweer (Meervaart Theater), Rutger Oorsprong (gemeente Amsterdam).

Gerelateerd nieuws

Exterieur hoofdkantoor Fugro

Toekomstbestendig bouwen in de praktijk: Fugro's nieuwe hoofdkantoor

15 mei 2024
Hoe bereik je een duurzaam en toekomstbestendig kantoor? In gesprek met Michiel Dessens, Project Director Fugro New Headquarters, en Isolda...
BREEAM letters op Nationaal BREEAM Congres in Beatrix Theater

Is het nou BREAM, BREAAM of BREEAM?

13 mei 2024
Als je wilt aantonen hoe duurzaam een gebouw is, kun je daar in Nederland verschillende instrumenten en keurmerken voor gebruiken. Daarbij...
BREEAM-NL modulaire updates

Stap voor stap verduurzamen met kleinere updates van BREEAM-NL

8 mei 2024
Waar energie en gezondheid de belangrijkste onderwerpen waren in de beginjaren van BREEAM-NL, spelen circulariteit, klimaatadaptatie en...