Technisch Centrum NedTrain

Score
75,5%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
02 december
2015
Gecertificeerd op

Uitgegeven certificaten

NedTrain heeft op 27 augustus 2015 het nieuwe Technische Centrum in Den Haag officieel geopend. Eerder werd een vergelijkbaar Technisch Centrum geopend in Utrecht. Het nieuwe Technisch Centrum ligt dichtbij Den Haag Centraal, op het spooremplacement ‘De Binckhorst’. Hierdoor worden onnodige treinbewegingen voorkomen en kunnen treinen weer sneller worden ingezet.

Sneller herstel

Een intercitytreinstel rijdt bijvoorbeeld jaarlijks zo’n 275.000 km. Net als bij auto’s treden er dan af en toe urgente storingen op die snel moeten worden verholpen. Planmatig onderhoud vindt plaats in de onderhoudsbedrijven van NedTrain. De nieuwe Technische Centra zijn gebouwd om urgente storingen sneller te verhelpen, dichtbij het vervoersproces. Met deze Technische Centra kunnen werkzaamheden zoals het vervangen van stroomafnemers, koppelingen en ruiten straks nog sneller worden uitgevoerd, zonder dat dit het reguliere onderhoudsproces in de onderhoudsbedrijven verstoort.

Duurzaam gebouw

Het nieuwe Technisch Centrum krijgt onder andere zonnepanelen op het dak, LED-verlichting bij het spoor, waterbesparende kranen en toiletten en hergebruik van water en afvalscheiding in zeven stromen. NS wil goed omgaan met het verbruik van water en energie en gaat bewust om met afval.

Oppervlakten

Het Technische Centrum te Den Haag bestaat uit totaal 2573m2 B.V.O. en totaal 2482m2 G.B.O. Het gebouw heeft een lengte van ca. 200 meter, een breedte van ca.12 meter en een hoogte van ca. 9 meter. Het grootste deel van het gebouw is bedoeld om een trein in te zetten voor onderhoudswerkzaamheden. Het is dus een industriegebouw. Een klein deel van het gebouw (ca. 17 van de 200 meter) is ingericht met ondersteunende functies, zoals magazijn, toiletten, kleedruimtes, technische ruimte en kantine. Binnen dit gebied met ondersteunende functies bevindt zich ook een kantoorruimte voor 2 personen met een GBO van 29 m2.