Stadskantoor Utrecht

Score
45,2%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
04 mei
2015
Gecertificeerd op

Uitgegeven certificaten

Het stadskantoor is het centrale punt waar inwoners van Utrecht terecht kunnen voor bijna alle gemeentelijke diensten en producten. Het gebouw staat aan de westkant van het station naast de stationsingang van het Jaarbeursplein. Met het stadskantoor in het Stationsgebied is de gemeente beter zichtbaar, vindbaar en bereikbaar.

Het nieuwe kantoor biedt onderdak aan meerdere gemeentelijke organisatieonderdelen, die verdeeld waren over verschillende locaties in de stad. Ook het college van burgemeester en wethouders is verhuisd naar het Stadskantoor. Het is de bedoeling dat de samenwerking tussen de afdelingen verbetert doordat zij vanuit één gebouw werken. In het nieuwe gebouw zijn 2.500 werkplekken. Omdat een deel van de medewerkers in deeltijd werkt en omdat medewerkers geen vaste werkplek meer hebben, is dat voldoende voor in totaal zo'n 3.000 medewerkers.

Het Stadskantoor is zo ontworpen dat het zo min mogelijk CO2 uitstoot. In alle aspecten van het gebouw zijn duurzame keuzes gemaakt; Zo zie je bovenop het dak van beide torens een gele ombouw. Dit is de warmte koude opslag. Deze voert warm of juist kouder water af en aan en zorgt voor warmte in de winter en koelte in de zomer. Op het tussenstuk tussen de beide torens zijn vetplantjes geplant en het hele gebouw is voorzien van drielaags glas. Dit zorgt voor een goede isolatie. De gevel van de Noordtoren bevat 260 zonnepanelen met een oppervlakte van 661 m2. Op het dak staan nog eens 30 m2 panelen. Deze maatregelen hebben er voor gezorgd dat het Stadskantoor het energielabel A+ heeft gekregen.