Stadhuiskwartier Deventer

Score
75,4%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
22 juli
2016
Gecertificeerd op

Uitgegeven certificaten

Het nieuwe stadhuis project past in het hart van het oude middeleeuwse centrum van Deventer. Het gebouw heeft een doorgang die de verschillende delen van de Deventer binnenstad met elkaar verbindt. Het gebouw is opgevat als een state of the art project en voldoet aan de hoogste prestatieniveaus van de moderne duurzaamheidseisen.  

Uniek warmte- en koudesysteem

Het Stadhuiskwartier krijgt een uniek warmte- en koelingssysteem. Voor het verwarmen en koelen wordt gebruikgemaakt van warmte uit de omgeving, waarbij het gebouw zelf de warmte en koude binnen het Stadhuiskwartier verplaatst.

Rivierwater

Hoe? Allereerst wordt een natuurlijke bron gebruikt: IJsselwater. Omdat dit rivierwater geleidelijk afkoelt in de winter en geleidelijk opwarmt in de zomer, kost het minder energie om het als warmte- of koudebron te gebruiken. Dit water wordt met behulp van een ondergronds leidingsysteem naar het Stadhuiskwartier gevoerd.

Warmte en koelte via straling

Het verwarmde of gekoelde water wordt naar de verschillende ruimten gevoerd via buizen. In de ruimten staan geen radiatoren; het verwarming- en koelsysteem is verwerkt in de vloeren op basis van ‘betonkernactivering’. Via kleine slangetjes in de betonnen vloeren wordt de koude of warmte via straling afgegeven aan de ruimten.

Comfortabel en energiezuinig

Het systeem zorgt niet alleen voor comfort, het is ook veel energiezuiniger. Omdat het systeem langzaam regelt, kan met een ventilatiesysteem de temperatuur worden bijgesteld. Dit systeem is eveneens verwerkt in de vloer, waarbij frisse lucht vanuit vloerroosters de ruimten instroomt.

Casestudy