RAI Amtrium te Amsterdam

Score
75,9%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Bespoke
22 november
2013
Gecertificeerd op

Uitgegeven certificaten

Het gebouw

Het Amtrium is een derde generatie beursgebouw, waarin de beurs-, congres- en kantoorfunctie zijn verenigd. Meest in het oog springende element van het Amtrium is, naast het atrium, de kas voor urban farming. Zo levert het gebouw straks de eigen groenten en kruiden voor het restaurant. Ook beschikt het gebouw over allerlei extra’s, zoals vleermuiskasten op het dak en in de noordgevel nestmogelijkheden voor de huismus en gierzwaluw.

Om zoveel mogelijk ruimte op de begane grond beschikbaar te maken voor het publiek, zijn ondersteunende functies zoals techniek, garderobe en toiletgroepen in de kelder geplaatst. In het hart van de foyer liggen roltrappen die het publiek naar de eerste verdieping brengen en terug. Klik hier voor meer informative over het gebouw.

Ontwikkeling

Bij de ontwikkeling van het Amtrium zijn de meest duurzame technieken toegepast. Met deze nieuwe faciliteit blijft de RAI investeren in duurzame vernieuwing om haar positie als internationaal toonaangevend beurs- en congrescentrum te versterken.

Het centrale atrium met transparant dak zorgt er voor dat veel daglicht tot in het hart van het gebouw kan doordringen. Hierdoor wordt ook voor de werkvloeren die rond het atrium liggen een aangenaam binnenklimaat gerealiseerd die zoveel mogelijk aan het daglichtcriterium voldoet.

Duurzame technieken

In het gebouw zijn allerlei duurzame technieken toegepast. Via de kas annex klimaatzone wordt lucht voorverwarmd met warmte van de zon, terwijl de lucht van het congresruimten wordt afgevoerd. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de irrigatie van de planten en voor voeding van de sprinklerinstallatie.

Liften, installaties en noodtrappen zijn allemaal geïntegreerd in de klimaatzone. Het atrium zorgt voor luchtverversing in de kantoren en is verbonden met de klimaatzone in een duurzaam klimaatconcept.

In het atrium wordt gebruik gemaakt van restwarmtesystemen in combinatie met een warmte-opslag en warmtekrachtkoppeling. In de zomer wordt warmte opgeslagen, in de winter kou, en restwarmte wordt omgezet in elektriciteit. Alle installaties zijn energiezuinig en maken maximaal gebruik van duurzame bronnen, meldt Benthem Crouwel.

Vijftig procent van de kantoorgevel is gesloten uitgevoerd, wat de isolatiewaarde verbetert. Dankzij de specifieke vormgeving van gesloten delen en het toevoegen van een glazen vin reageert de gevel op factoren als opwarming door de zon, lichtinval en het uitzicht.

 interieur-amtrium-101-137396995613197867844_3.jpg