Raadhuis Gemeente Leidschendam-Voorburg - RP1

Score
57,6%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
01 maart
2016
Gecertificeerd op

Het gemeentehuis van Leidschendam is gelegen in de Zuid-Hollandse plaats Leidschendam. Het gemeentehuis is in 1940 gebouwd naar ontwerp van architect Alexander Kropholler in de stijl van de Delftse School. Het gemeentehuis werd gebouwd als onderkomen voor de gemeenteraad van de nieuwe gemeente die ontstond na de in 1938 opgeheven gemeente Veur en Stompwijk. In 1941 opende toenmalig burgemeester Hendrik Banning het pand.

Het gebouw heeft een symmetrische voorgevel met in het midden een verhoogd gelegen hoofdingang, te bereiken via een portaal. Boven de entree is een balkon met opengewerkte borstwering. Boven de balkondeur is een rechthoekige, wit geglazuurde plaat aangebracht met het jaartal 1940. In het midden staat het wapen van Leidschendam tussen de kleinere wapens van Veur en Stompwijk.

In 1961 en 1978 werd het gemeentehuis uitgebreid, steeds gebaseerd op de ideeën van Kropholler. Na het samengaan van Voorburg en Leidschendam als een gemeente in 2002 bleef het gemeentehuis in gebruik voor de nieuwe gemeente Leidschendam-Voorburg.

Het gemeentehuis is erkend als rijksmonument.