OD 75 - transformatie hoogbouw

Score
61,8%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Ontwerpfase
15 juni
2015
Gecertificeerd op

Projectontwikkelaar OD75 BV / Pinnacle B.V. transformeert het voormalige Shell-gebouw aan de Oostduinlaan 75 in Den Haag tot appartementencomplex met hoogwaardige woningen en voorzieningen.

Het project bestaat uit 2 deelprojecten:

De hoogbouw is 16 verdiepingen, ruim 65 meter hoog en heeft nog 2 bouwlagen onder maaiveldniveau, in totaal betreft het ruim 27.000 m3 vloeroppervlakte. In de hoogbouw zullen luxe huur -en koopwoningen worden gerealiseerd met inpandige balkons. De voormalige kantoortoren zal tot de betonconstructie worden leeg gesloopt (renovatie sloop), waarbij ook de gehele gevel zal worden verwijderd. In het gebouw is veel asbest verwerkt, de asbestsanering zal is verschillende fases tijdens de leegsloop plaatsvinden. 

 Op het gebied van duurzaamheid zijn de volgende zaken opvallend:

  • de complete koelinstallatie van het gebouw is in dermate goede kwaliteit dat deze wordt gedemonteerd door een gespecialiseerd bedrijf en één op één wordt overgeplaatst naar een nieuw gebouw binnen Europa. Hiervoor is onder andere de inzet van een grote kraan nodig om de koeltorens van het dak te hijsen.
  • In het gebouw zijn 1.440 natuurstenen vensterbanken toegepast, de opdrachtgever is voornemens om de vensterbanken dusdanig te laten demonteren door ons en te laten prepareren dat ze kunnen worden toegepast als bestrating in de nieuwe tuinen rondom het complex. De onderzoeken hiervoor zijn op dit moment in volle gang.

 De laagbouw staat gekoppeld aan de hoogbouw en lijkt een stuk minder imposant maar is met zijn 6 verdiepingen, 21 meter hoogte en een vloeroppervlakte van ruim 6.500 m2 een gebouw op zichzelf. De laagbouw zal in het geheel worden gesloopt om ruimte te maken voor een compleet nieuw gebouw. Ook hier zal vooruitlopend op de sloop een grote asbestsanering worden uitgevoerd.

 De volgende zaken zijn opvallend:

  • aan de gevel van de laagbouw is een kunstwerk bevestigd. Het betreft een tegeltableau (zogenaamde fries) van de hand van de Meester Karel Appel. Dit kunstwerk zal worden verwerkt in het ontwerp van de nieuwe gevel van de hoogbouw. Hiervoor is het noodzakelijk dat het tableau tegel voor tegel wordt losgezaagd. Dit uiterst precieze werkje zal worden uitgevoerd door de beton en zaagspecialisten van André Winkel Sloopwerken BV.
  • de kelderbak zal gehandhaafd blijven en worden samengevoegd met de bestaande parkeerkelder. Ook hier gaat het weer aankomen op de ruime kennis en ervaring van de specialisten van André Winkel Sloopwerken BV. Bijvoorbeeld; om opdrijving van de kelderbak te voorkomen zal deze moeten worden verzwaard met ballast. Ook zullen de kelderwanden dusdanig behandeld moeten worden om aansluiting op de nieuwbouw mogelijk te maken.