Projecten

Asset
GOOD 51,15%
Beheer
Gebruik

Metropoolgebouw Oost

Als onderdeel van het wederopbouwplan is in 1965 aan de Weesperstraat dit 154 meter lange bedrijfsverzamelgebouw gerealiseerd. De metrolijn die in dezelfde periode onder de Weesperstraat werd aangelegd inspireerde de naam van het gebouw. Het langwerpige blok is licht geknikt. Kenmerkend voor het gebouw zijn de grote glazen puien, de uitkragende erkers op de bovenste verdieping en de zeshoekige ramen.

Het monumentale Metropoolgebouw van architect Arthur Staal huisvestte lange tijd een meubelfirma en de Gemeente Amsterdam. In 2016 is het gebouw in het centrum van Amsterdam vrijwel volledig getransformeerd. Het Oostgedeelte van het gebouw is herontwikkeld tot een “short stay” hotel en het Westelijke deel van het gebouw bleef behouden als kantoor. Het Westelijke deel werd voor exploitant WeWork als separaat project herontwikkeld tot moderne flexibele kantoorruimte.

De bestaande constructie van het pand bleef behouden, enkel kleinschalige constructieve bewerkingen hebben plaatsgevonden. Op de 6e verdieping werden de puien/gevels deels vervangen, met een deel uitstekend over de openbare ruimte aan de Weesperstraat en aan de achterzijde boven eigen terrein. Ten tijde van de transformatie zijn nieuwe klimaatinstallaties geplaats waardoor de beide bouwdelen separaat van elkaar functioneren.

Vanaf de kelder tot en met de 5e verdieping is het Oostelijke deel van het gebouw volledig getransformeerd tot een hotel. Ook de gehele 6e verdieping is gerenoveerd - over de lengte van het gehele pand -  en is volledig in gebruik door het ZOKU hotel.