Kantoorgebouw APM Terminals BV

Score
56,7%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
16 juni
2015
Gecertificeerd op

Op de maasvlakte II wordt een nieuwe containerterminal ontwikkeld voor APM Terminals BV. In de eerste fase wordt ca. de helft van de beschikbare ruimte voor de terminal gebruikt. Deze terminal is de meest technologisch geavanceerde en duurzame containerterminal ter wereld: veiliger, volledig geautomatiseerd, uitstootvrij en aangedreven door de wind.

Met zijn 86 hectare beschikt de terminal over 1000 meter diepzeekade, 500 meter kade t.b.v. de binnenvaart, on-dock sporen en acht volledig geautomatiseerde elektrisch aangedreven Ship-to-Shore (STS) kranen, in Fase I goed voor een jaarlijkse verwerkingscapaciteit van 2,7 miljoen TEU.

Op de terminal bevindt zich het kantoorgebouw van waaruit de kranen aangestuurd worden.
In de haalbaarheidsstudie naar de toepassing van duurzame energie zijn verschillende concepten voor de opwekking van energie met duurzame bronnen besproken en doorgerekend. Hierbij is o.a. gedacht aan zonnecollectoren, PV panelen, WKK op biomassa, waterkracht, windenergie, geothermische energie, WKO met warmtepompen en brandstofcellen. Per techniek is de haalbaarheid (ruimtelijk, technisch en/of economisch) op deze locatie behandeld.
Het kantoorgebouw is, op grond van de berekeningen dan ook voorzien van een WKO installatie.

Op het terrein is ruimschoots voorzien in oplaadpunten voor elektrische auto’s. Ook zijn er laadvoorzieningen voor elektrische fietsen aanwezig.
Alle voertuigen op de terminal (ten behoeve van o.a. onderhoud en inspectiewerkzaamheden) zijn elektrisch aangedreven.