Hoofdkantoor Océ

Score
70,5%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Ontwerpfase
10 januari
2018
Gecertificeerd op

Het ontwerp van het nieuwe hoofkantoor van Océ in Venlo begon in 2015. Nadat Broekbakema  een concept presenteerde van een ‘Green Landmark’ als nieuwe representatief kantoor heeft Océ besloten dit samen te gaan maken. ‘Green Landmark’ is gebaseerd op de Kyosei filosofie van Canon: het samen leven en werken voor het algemeen belang. Groene, publieke ruimten als zogenaamde ‘Green Plaza’s’, verbinden in dit concept medewerkers en bezoekers. Green Plaza’s zijn de ontmoetingsplekken ontworpen als binnentuinen waarin vergadert kan worden, waarin je elkaar treft bij een kop koffie en waar de toiletunits zijn geconcentreerd. Onderling zijn deze ‘Green Plaza’s’ aan elkaar gekoppeld middels de hoofdtrappen, waarbij elke ‘Green Plaza’ een andere oriëntatie naar buiten heeft. Daarbij verdraaien ze steeds 90 graden om het centraal gelegen atrium. De ‘Green Plaza’s’ vormen de verbindende schakel tussen alle afdelingen van het nieuwe hoofdkantoor, maar geven ook steeds een ander zicht op het omringende bos of op hogere niveaus de omliggende omgeving als bijvoorbeeld de Maas-delta.

Het nieuwe 9-verdiepingen tellende gebouw zal straks plaats bieden aan circa 550 medewerkers en heeft hiernaast een publiek toegankelijk congrescentrum, foyer, restaurant, vergaderfaciliteiten  en een printer testruimte.

Buiten het gebouw is een fietsenstalling voor 160 fietsen, een buitenberging en een parkeervoorziening voor 400 auto’s zorgvuldig ingebed in het bestaande omringende bos. Van de 400 parkeerplekken zijn er 12 stuks voorzien van elektrische oplaadpunten, zijn er 8 mindervalide plaatsen en worden er voor carpoolers 12 plaatsen dicht bij de entree aangewezen.

Voor de positionering van de fietsenstalling, buitenberging en parkeervoorzieningen is voor inbedding in het landschap zorgvuldig gekeken naar waardevolle bomen en begroeiingen, planten en dieren die er leven, archeologische/ landschappelijke waarden en de terreinhoogten.