Futura

Score
56,8%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Opleverfase
02 juni
2014
Gecertificeerd op

Uitgegeven certificaten

Futura is een alles behalve een traditioneel ontwikkeld wooncomplex. Ballast Nedam is voorafgaand een duurzame samenwerking aangegaan met ketenpartners. Daarnaast is een directe relatie ontstaan met  de toekomstige afnemer ASR Vastgoed Vermogensbeheer, zodat een afgestemd programma van eisen specifiek is ontworpen en optimaal is geëngineerd.

 

Futura wordt gebouwd op een voormalig fietscrossterrein aan de Van Leeuwenhoeklaan in Zoetermeer. Het wooncomplex met een bruto vloeroppervlak van 13.400 m² en zes woonlagen omvat 69 huurappartementen met ruime terrassen en een glazen atrium als collectieve binnentuin voor de bewoners. Futura onderscheidt zich door onder meer de hoge duurzaamheidsdoelstelling, de bijzondere architectuur van Klunder Architecten uit Rotterdam en het gebruik van de nieuwste installatie-, constructie- en engineeringtechnieken. Het appartementencomplex dat in nauwe samenwerking met alle ketenpartners is ontwikkeld, is het eerste woongebouw in Nederland dat zal voldoen aan de zeer ambitieuze BREEAM-duurzaamheidsnorm ‘good’ of zelfs ‘very good’.

 

Duurzaamheidsprestatie BREEAM-NL (very) good

Het appartementencomplex zal minimaal aan de BREEAM-NL-norm ‘good’ voldoen, maar volgens verwachting zelfs aan de norm ‘very good’. In het ontwerp, de engineering, constructie en realisatie van Futura is alles erop gericht om energetisch en wat betreft licht, lucht, geluid en water zo duurzaam mogelijk te zijn. Zo vangt het grote atrium ’s zomers warmte op die ’s winters het gebouw deels verwarmt. Ook wordt hemelwater niet op het riool geloosd, maar in de naastgelegen watervijver geborgen. Andere voorbeelden van duurzaamheidsoplossingen zijn warmte-koudeopslag, lage temperatuurregeling met koeling, een afgewogen situering en ontwerp van woningen en de aanleg van een natuurvriendelijk omgeving.