Enexis Regiokantoor en -Opslag Maastricht

Score
78,7%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Ontwerpfase
04 november
2011
Gecertificeerd op

Uitgegeven certificaten

Het regiokantoor van Enexis in Maastricht is prominent gelegen op de hoek van de Willem Alexanderweg en de Balijeweg. Het alzijdig vormgegeven, langgerekte gebouw vormt hier een accent aan de hand van een stevig en hoog kantoorgedeelte. De hoek om is een schaalsprong waarneembaar van het kantoorgedeelte naar de bedrijfsruimte. In deze overgang is de entree. Een overstek dat ter plaatse een diepe uitsnede maakt, versterkt het gebaar.

Ook vanaf het parkeerterrein is een duidelijk entreegebaar gemaakt. De route gaat hier onder een overstek door en leidt, via een patio aan de groene long, weer naar de dezelfde entreehal als aan de voorzijde. De groene long in het kantoorvolume is op noord georiënteerd en vormt samen met de patio een centraal hart waar 'witte en blauwe boorden' elkaar ontmoeten.

Het regiokantoor is ruimtelijk zo opgezet dat de verdiepingen flexibel indeelbaar zijn en geheel volgens de principes van nieuwe werkomgevingen ingericht kunnen worden. Door een centrale entree zijn bedrijfshal en werkplaatsen verbonden met het kantorendeel, wat ontmoeting stimuleert.

Duurzame maatregelen

Vanuit de gevels prijkt een nieuwe technologie. De vormentaal van de sculpturale gevels zijn geïnspireerd op een kunstwerk van de Delftse kunstenaar Jan Schoonhoven. De vorm maakt de gevels zonwerend, maar garanderen wel voldoende daglicht en uitzicht. De gevel gaat het opwarming door directe zoninstraling tegen.

Het gebouw heeft een groene long: een getemperd buitenklimaat waaruit verse ventilatie lucht wordt aangezogen. Als gevolg van zoninstraling verwarmd deze in de winter de ventilatielucht voor. In de zomer wordt de opgewarmde lucht gebruikt voor het duurzaam regenereren van het toegepaste warmte- en koudeopslag systeem in de bodem.

Het installatietechnisch concept is gebaseerd op het efficiënt toepassen van bewezen technieken, zoals WKO en  energieopslag in de bodem in combinatie met  klimaatplafonds. Het gebouw heeft tevens energiezuinige verlichting, daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie. PV zonnecellen op het dak vangen het gewenste energieniveau op en wisselen energie uit met het openbare energienetwerk van Enexis.