DIFFER Eindhoven

Score
77,2%
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Bespoke
12 september
2013
Gecertificeerd op

In mei 2015 is DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) verhuisd naar een nieuw gebouw op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Het instituut zoekt met de verhuizing naar Eindhoven een nauwere aansluiting met de universitaire wereld. Het nieuwe gebouw bevindt zich op de campus op het snijvlak tussen de universiteitsgebouwen en de bedrijfsgebouwen die er de komende jaren zullen verschijnen, en biedt volop ruimte om DIFFER's onderzoeksactiviteiten uit te breiden.

Het gebouw

Het gebouwen is ontworpen rondom twee grote experimenteerhallen voor DIFFER's grootschalige wetenschappelijke opstellingen. Daaromheen bevindt zich een drielaagse ring van kantoren en ondersteunende ruimten. Tussen de hallen en in het verlengde van een van de belangrijkste zichtassen op het campusterrein zijn gemeenschappelijke functies zoals vergaderen, eten en ontspannen gesitueerd. Voor DIFFER is het stimuleren van ontmoeting tussen medewerkers onderling en met bezoekers van het grootste belang. Daarom zijn de verdiepingen op allerlei plaatsen verbonden door trappen en vides.

Duurzaam ontwerp

Zoals verwacht mag worden van een instituut dat zich bezig houdt met duurzame energie is op alle fronten aandacht besteed aan een duurzaam ontwerp. Het meest zichtbaar is dat in de lange oost- en westgevels van het gebouw, waar een gevel is ontworpen die opwarming door de zon voorkomt en tegelijk daglichttoetreding en uitzicht optimaliseert. Dit wordt bereikt door een zaagtandprofiel, waardoor niet de hele gevel van zonwering hoeft te worden voorzien. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld het toepassen van driedubbel isolatieglas en fotovoltaïsche cellen op het dak. Voor het gebouw is een BREEAM Excellent ontwerpcertificaat verleend, waarvoor een zogeheten "bespoke-procedure" is doorlopen.