C&A Zaandam - Gedempte Gracht 107

270-BIU-2013
Registratienummer
Schema
In-Use
17 september
2015
Geregistreerd op

Op 27 oktober is het pand in Zaandam waar C&A in gevestigd gecertificeerd met een BREEAM Very Good certificicaat (3 sterren). Het pand is gevestigd aan de Gedempte Gracht 107. Opdrachtgever is Redevco Nederland BV, de eigenaar van het pand. Het pand heeft een score behaald van 58,7 en het Energielabel is van een G naar een B-label gegaan.

Karakteristiek pand

Het pand van C&A in Zaandam zat wekenlang verstopt achter houten schotten en bouwsteigers. Achter de schermen is gewerkt aan de grootscheepse verbouwing van het oude gebouw. De winkel is eerst deels gesloopt waarna Coen Hagendoorn Bouwgroep, in opdracht van Redevco Nederland, gestart is met de herontwikkeling. Het resultaat is een karakteristiek Zaans pand.

Project Inverdam

De herontwikkeling van de C&A is onderdeel van project Inverdam. Zaanstad werkt aan een enorme transformatie in sfeer, beeld en vooral ook identiteit van het centrum. In de architectuur van de nieuwe gebouwen is weer heel bewust gezocht naar een eigen Zaanse identiteit.

Zaanse huizen

De transformatie van het bestaande C&A-pand aan de Gedempte Gracht in Zaanstad sluit aan op deze nieuwe traditie van het gebied. Het gebouw uit de jaren zestig voldoet als casco-structuur nog optimaal voor de retail functie, maar was wel toe aan grootschalig onderhoud. De bestaande volume is getransformeerd tot drie statige Zaanse huizen. De achterbouw is in de nieuwe opzet losgeknipt van deze huizen en refereert aan een traditionele Zaanse schuur.