ASML - Gebouw 5L Logistiek

966-NBN-2014
Registratienummer
Schema
Nieuwbouw en Renovatie
Bespoke
19 december
2019
Geregistreerd op

Met een footprint van circa 270 meter bij 110 meter wordt een groot logistiek centrum toegevoegd aan de ASML campus in Veldhoven.  Dit gebouw zorgt voor een grote logistieke efficiëntieslag door zoveel mogelijk logistieke processen op één plek te concentreren.  
De projectnaam van het logistiek centrum is 5L. 5L is een relatief laag langwerpig gebouw in twee lagen met een hoogteaccent bij de automatische palletopslag.   
5L is logisch en functioneel ontworpen rondom het interne logistiek proces. Het grootste gedeelte van het gebouw bestaat uit een expeditie ruimte waar losse onderdelen worden aangeleverd, uitgepakt en opgeslagen en waar de in een aangrenzende fabriek geassembleerde producten het warehouse weer ingepakt verlaten. Het in- en uitpakken  gebeurt onder stofarme condities en het cleanroom gedeelte van het warehouse.   
Op de 2e verdieping boven het laden en lossen is een kantoorgedeelte. 
Op het terrein is een expeditie zone voor het laden en lossen van producten en het afvoeren van afval. Deze zone is gescheiden van overige vervoer. Het kantoorgedeelte steekt deels uit over de docks zodat er een afdak ontstaat voor droog laden en lossen.  
Er is een aparte fietsenstalling waar vanuit men naar de hoofdentree bij de portier kan lopen. Het merendeel van de werknemers komt echter direct vanuit de aangrenzende parkeergarage het gebouw binnen. Deze fietsenstalling wordt gedeeld met het bovenliggende gebouw. Bij de fietsenstalling is ook een douchevoorziening met lockers.  
Er is een ‘breakout room’ in het midden van het gebouw. Hier kunnen kantoorpersoneel en medewerkers van het expeditie centrum gezamenlijk lunchen.  
De gevels van het logistiek centrum zijn relatief gesloten om inkijk te voorkomen. De daglichtopeningen zijn zo geplaatst dat er toch zoveel mogelijk natuurlijk daglicht binnenkomt en werknemers in het expeditie centrum en het cleanroom gedeelte uitzicht naar buiten hebben. De gevel van het kantoorgedeelte is daarentegen nagenoeg geheel van glas. Hiermee wordt het energieverbruik voor verlichting gereduceerd. 
5L heeft een vierenhalve meter hoge ‘groene plint’. Dit zorgt voor een vriendelijke en milieubewuste uitstraling.   
Buiten de scope van dit 5L wordt in een latere fase op 5L een groot kantoor voor ASML gebouwd.  5L wordt dan de ‘plint’ van dit kantoorgebouw met op het dak van 5L een daktuin t.b.v. het kantoor. Deze groene uitstraling  zal door de toekomstige daktuin nog meer worden versterkt.