Nieuws

Zeven Nederlandse projecten genomineerd voor BREEAM Awards 2021

Zeven Nederlandse projecten zijn genomineerd voor de internationale BREEAM Awards. De komende editie zal geheel online plaatsvinden tussen 23 en 25 maart 2021. Die drie dagen kunnen bezoekers online het evenement volgen, gepresenteerd door een speciale host en met verschillende keynotesprekers. Misschien valt er zelfs een feestje te vieren als de winnaars worden aangekondigd.

Het coronavirus noopt ook de organisatie van de internationale BREEAM Awards tot een online improvisatie. Maar de organisatie ziet het ook als een belangrijk moment om verduurzaming juist nu in beeld te brengen: "Sinds de laatste BREEAM Awards, begin maart 2020, heeft de COVID-19-pandemie ons in een ongekende situatie geduwd. Een situatie waardoor we nu de kans krijgen om de weg die voor ons ligt aan te passen en te bouwen voor een betere toekomst. We bevinden ons op een cruciaal moment in de geschiedenis waarop onze acties het welzijn van onze samenleving voor vele decennia en eeuwen zullen bepalen. Als we de werking van onze samenleving heroverwegen, herstructureren en opnieuw prioriteren, hebben we een gouden kans. Als zodanig is er nooit een beter moment geweest om gebouwde milieuprojecten die toonaangevend zijn op het gebied van duurzaamheid te erkennen en te belonen."


Bekijk hier alle Nederlandse genomineerde projecten van 2021 binnen hun categorie:

Commercial – Design:

Kantoorpand Flamco Group
Vergeer Holland
Eindhoven DC4
Jumbo Nationaal Distributiecentrum Nieuwegein

Commercial – Post Construction:

Agrifac Machinery B.V.
Triodos Bank De Reehorst
ING HQ

Agrifac Machinery B.V., Jumbo Nationaal Distributiecentrum Nieuwegein en Triodos Bank de Reehorst dingen ook nog mee naar de Regional Award: Western Europe. 

Overige genomineerden

Naast de Nederlandse projecten zijn er meer Nederlandse genomineerden. Zo is Bouwinvest Dutch Institutional Office Fund N.V. genomineerd voor een GRESB/BREEAM Award for Responsible Investment Small Portfolio. In de categorie Large Portfolio maakt Klépierre en Wereldhave NV kans op een prijs. 

Beoordeling

Een deskundige jury beoordeelt de projecten aan de hand van een casestudy. Daarbij wordt gelet op de BREEAM-score, de innovaties die zijn toegepast en de mogelijkheden voor opschaling. Ook dit jaar heeft het publiek de mogelijkheid om te stemmen. 

Nederland vaak in de prijzen

De BREEAM Awards pakken regelmatig gunstig uit voor Nederland. Vorig jaar werden Awards uitgereikt aan Derk Welling, het Amsterdamse project Jonas, Altera Vastoed, CBRE Dutch Office Fund en assessor Daniël van der Flier. In 2019 was het Unilever Global Foods Innovation Centre de grote winnaar van de lage landen. In Londen sleepte het twee felbegeerde BREEAM Awards in de wacht. Het onderkomen op de Wageningen Universiteit won zowel de categorie Ontwerpcertificaten als de Publieksprijs.

Gerelateerd nieuws

BREEAM AWARDS 2024

9 april 2024
Na een korte afwezigheid zijn de Internationale BREEAM Awards terug van weggeweest. Op 10 juli 2024 vindt de uitreiking voor toonaangevende...

Nationaal BREEAM Congres 2024 ging Back to the Future

8 april 2024
Van een futuristische supervastgoedvrouw tot ‘super ouderwetse’ en lokale oplossingen, het kwam allemaal voorbij tijdens het Nationaal...

Nieuw BREEAM-NL Magazine: Back to the Future

12 maart 2024
BREEAM-NL gaat ‘back to the future’. Tijdens het Nationaal BREEAM Congres op 28 maart in het Beatrix Theater én in een gloednieuwe...