Nieuws

Vier sterren BREEAM-NL certificaat voor distributiecentrum Albert Heijn

Het nieuwe gemechaniseerde distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam is vandaag bekroond met een vier sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Oplevercertificaat (Excellent). Directeur van de Dutch Green Building Council Annemarie van Doorn overhandigde het certificaat aan Anneke de Vries (SVP Albert Heijn Real Estate, Construction and Franchise).

De bouw van het centrum

Afgelopen tijd heeft Albert Heijn hard gewerkt aan de realisatie van het gebouw. Tijdens de ontwerp- en bouwfase is extra aandacht besteed aan duurzaamheid. Het distributiecentrum is in 2017 gerealiseerd, dit jaar wordt de installatie opgeleverd en getest en naar verwachting gaan in de eerste helft van 2019 leveringen aan winkels van start.

Voorbeeld voor de sector

In de voorbereiding van de nieuwbouw had Albert Heijn al een BREEAM-NL certificaat voor het ontwerp ontvangen. Dat is nu omgezet in een volwaardig certificaat. Het certificaat is een internationaal erkend keurmerk, dat gebouwen beoordeelt op diverse duurzaamheidscategorieën en alleen bovenwettelijke prestaties beloont. Annemarie van Doorn over de prestatie van Albert Heijn: “Albert Heijn neemt haar verantwoordelijkheid in het verduurzamen van de retailsector. Een bijzonder hoge score voor zo’n omvangrijk project. Een voorbeeld voor de branche.”

Hoge score

Albert Heijn heeft dit certificaat verdiend, omdat het gebouw in Zaandam van 44.000 m2 op diverse duurzaamheidsonderwerpen een hoge score heeft behaald. Het meest zichtbaar zijn de 6.380 zonnepanelen op het dak. Een ander voorbeeld is dat het restmateriaal van de sloop van het oude gebouw is gebruikt voor het nieuwe gebouw.

Een mijlpaal

Anneke de Vries nam het certificaat vandaag in ontvangst: “Wij willen in onze winkels en distributiecentra CO2 uitstoot verlagen en slimmer omgaan met energie. Ik ben daarom heel blij met deze mijlpaal waarbij we voor het verduurzamen van een bestaand pand het 4 sterren excellent label halen van BREEAM."

Gerelateerd nieuws

Tijdschrift mooie pleinen

BREEAM-NL Gebied helpt bij verduurzamen van pleinen

27 januari 2023
De circulaire economie krijgt steeds meer vorm en dat heeft consequenties voor de bouwsector. In het tijdschrift Mooie Pleinen is aandacht...
Hive van Unilever in Wageningen

Gebouw Hive van Unilever krijgt BREEAM-NL score Outstanding

24 januari 2023
Het Unilever Foods Innovation Centre Hive op Wageningen Campus heeft een BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie oplevercertificaat ontvangen met...

Recordaantal BREEAM-NL certificaten in 2022

16 januari 2023
Een jaar eerder verdubbelde het aantal certificaten al, maar 2022 spant de kroon met 1.197 BREEAM-NL certificeringen. Dat is een toename...